Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La primera estructura d’Estat de Puigdemont

|

- Publicitat -

El tram sud de la L9 de metro ja és una realitat. Les dues terminals de l’aeroport del Prat ja tenen parada del suburbà, tal com l’últim govern de Jordi Pujol va planejar 14 anys enrere. Tot i que encara falta el tram central de la línia, ja es pot considerar tot un èxit que l’aeroport estigui connectat per un altre mitjà de transport públic. Si bé és cert que des del centre de Barcelona el tren o el bus encara seran més eficients, serà especialment útil a la part alta de la Diagonal, L’Hospitalet i El Prat. Així, sens dubte, es tracta d’una estructura d’Estat de cap a peus.

De fet, tot i que hi han participat sis executius catalans, és Carles Puigdemont qui ha reblat el clau, així que es tracta de la primera estructura d’Estat de les moltes que ha de tirar endavant el President. En qualsevol cas, Puigdemont ha explicat durant el discurs d’inauguració que la nova infraestructura ha estat possible gràcies als esforços de la Generalitat, mentre que és un exemple més de la desinversió de l’Estat a Catalunya. En aquell moment de l’acte, el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, s’ha aixecat i ha marxat, cosa que evidentment no hauria fet si l’actual executiu de l’Estat fos del PSOE i no del PP.

Publicitat

Amb tot, s’haurà d’anar acostumant, ja que el perfil del nou govern català és molt més directe i contundent que l’anterior. Tant és així que la ministra de Foment no havia estat convidada a la inauguració en un primer moment perquè l’Estat no ha aportat res per finançar les obres. Al final, davant les queixes d’Ana Pastor, ho han fet, però ella ha declinat. El seu número 2 sí que ha aparegut, i com era d’esperar també ha criticat les paraules de Puigdemont.

D’altra banda, aquesta mateixa setmana, el nou conseller de Territori, Josep Rull, ha dit que no es volen queixar més a l’Estat per Rodalies perquè volen el traspàs total de la competència. Canvi de discurs. No hi ha temps ni per més putes, ni per més Ramonetes. Els dos gestos, com el de Felip VI rebutjant trobar-se amb Carme Forcadell, demostren que estem davant una nova etapa. Una etapa en les relacions entre Catalunya i Espanya que no havíem vist mai abans i de desenllaç impredictible.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut