Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’Estat s’aferra a un TC que va propulsar l’independentisme

|

- Publicitat -

Ahir a darrera hora de la nit el TC va admetre a tràmit i, per tant, va suspendre cautelarment la conselleria d’Afers Exteriors de Raül Romeva. Un procediment que ja ens sona d’alguna cosa. La notificació oficial no ha arribat fins després de la sessió de control d’aquest dimecres al matí al Parlament. L’auto del TC no suprimeix totes les competències de la conselleria però sí que ataca competències bàsiques, com també el nom. L’alt tribunal ha seguit avui la seva ofensiva per terra, mar i aire, i ha donat deu dies al Parlament i a la Fiscalia (mitjançant una providència), perquè informin de la creació de la comissió de Procés Constituent, el següent objectiu a eliminar de la llista negra que té la Moncloa.
 

Ni dol, ni hòsties. Avui Lluís Llach posava una flor blanca al seient de diputada buit de la presidenta de la comissió de Procés Constituent, Muriel Casals, a qui mitja Catalunya encara plora, mentre les clavegueres de l’Estat seguien fent feina i elaboraven aquesta providència que busca, de passada, carregar-se la presidenta del Parlament, Carme Forcadell –políticament- amb una inhabilitació per ser la responsable última de la dita comissió.
 

Publicitat

Però ni Raül Romeva –titular d’Afers Exteriors- ni Forcadell ni el president Puigdemont es faran enrere. El president català ha estat molt fi quan ha provocat la bancada unionista amb el seu “Gracias, Tribunal Constitucional, contigo empezó todo!”, emulant el futbolista Gerard Piqué. Puigdemont, el dimoni del nou govern espanyol, no perd la contundència quan utilitza el seu humor del nord per referir-se a matèries sensibles com aquesta. La reacció per part de l’Estat espanyol, en situació de gran feblesa per la provisionalitat, està per veure. De moment Margallo ja ha advertit que la Generalitat no pot convertir aquest afer jurídic en matèria de debat polític. Com si les resolucions del TC fossin jurídiques un cop les ha cogut a foc lent el propi PP. Que no els facin passar bou per bèstia grossa: les resolucions del TC no tenen cap credibilitat, perquè el propi tribunal està absolutament deslegitimat per impartir cap tipus de justícia, i Margallo sap que aquest tribunal fa anys que actua més política que jurídicament.
 

La Generalitat, malgrat la pluja de bombes que rep, aguanta el tipus. Avui ha quedat clar que Raül Romeva seguirà essent el conseller d’Afers Exteriors, i que la conselleria seguirà existint. Pot donar-se el cas que, això sí, el nom variï per evitar més procediments legals provinents de l’Estat espanyol, però les funcions en exteriors –que a més estan regulades a través del darrer Estatut de Catalunya trinxat-les tenim i seguiran executant-se. Caldrà veure fins quan podrà aguantar Catalunya el setge, mentre segueix preparant aquestes estructures d’Estat que en un moment o un altre ens han de permetre fer la declaració més esperada.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut