Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

PSOE i Ciudadanos donen via lliure al procés independentista català

|

- Publicitat -

Ciutadans acosta el PSOE al pacte indirecte amb el PP amb el peixet de la unitat d’Espanya en el rerefons de la reforma exprés que ha plantejat aquest matí davant del mitjans, i que Pedro Sánchez ha acceptat per la tarda. El líder de Ciutadans ha posat damunt la taula cinc condicions per fer un canvi exprés de la Constitució i oblidar-se de les exigències de Podemos per poder-se centrar nítidament en la “recuperació”, i en la lluita contra la secessió de Catalunya, com si parléssim de terrorisme. A la mateixa vegada, Rivera ha llençat un bot salvavides al PP, perquè no quedi fora d’aquest possible pacte d’Estat, que només dependrà de que aconsegueixin l’abstenció dels de Mariano Rajoy.
 

Perquè els constin, els cinc punts que ha posat davant la taula Albert Rivera, són: la supressió dels aforats, rebaixar el topall de signatures per promoure una ILP de 500.000 a 250.000, despolititzar la justícia, suprimir les diputacions (amb asteriscs), i limitar a vuit anys els mandats dels presidents de govern.
 

Publicitat

Albert Rivera ha jugat amb intel·ligència les seves cartes i ha posat el seu partit al centre del debat després d’unes eleccions, el 20D, que no els havien estat gens favorables i propiciaven una entesa entre PSOE i PP o PSOE i Podemos, que no s’ha produït. Ni Sánchez, ni Rivera ni Rajoy han tingut en cap moment la intenció d’intentar acontentar Catalunya. La reforma constitucional només era un peixet del PSOE –com tants d’altres- per mirar de convèncer catalans. Però el propi PSC ja s’havia auto diluït sol: primer donant suport al dret a decidir i a una consulta “pactada i acordada amb l’Estat”, que van repetir fins la sacietat, i ara amb un referèndum per votar una nova Constitució que tampoc els caldrà fer, perquè les modificacions exprés que planteja Rivera són suficientment ambigües com per no entrar en temes territorials i acontentar amb un missatge popular, els afiliats al PSOE i al PP. És justament el que pretenia Albert Rivera.
 

Catalunya, en el fons, queda lliure per seguir amb el procés independentista tal i com l’està plantejant Junts pel Sí i la CUP, sempre i quan aquest pacte a l’espanyola (o sigui, menyspreant de forma manifesta Catalunya) es produeixi. Si això és així, Podemos haurà demostrat la seva escassa capacitat per negociar, i sobretot la superposició dels seus interessos electorals (forçar noves eleccions amb propostes maximalistes) per sobre de les seves promeses. Espanya haurà demostrat una vegada més que estan més per la unitat que per la tercera via i el diàleg amb Catalunya, amb la qual cosa els arguments independentistes tornaran a quedar totalment justificats, com era de preveure al principi de tot aquest procés si, a falta d’uns dies encara, s’acaba produint aquest pacte entre PSOE-C’s-PP. La independència segueix essent l'única sortida raonable als problemes de Catalunya.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut