Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

La falta de maduresa i de projecte condemnarà Espanya

|

- Publicitat -

Els militants del PSOE han donat un vot de confiança a Pedro Sánchez avalant el seu pacte amb Ciudadanos. Segons han dit els socialistes, un 50% dels afiliats han anat a les urnes i, d'aquests, un 70% han votat Sí. És clar, què havien de votar si només hi havia aquesta possibilitat per la investidura que començarà dimarts? Tot apunta que la consulta és la manera que Sánchez té per treure pit i apartar Susana Díaz del poder en cas de noves eleccions. Mentrestant, per Ciudadanos, és una estratègia per enfonsar a un PP cada vegada més enrojolat per la multitud de casos de corrupció. És a dir, l'aliança PSOE-C's és un matrimoni de conveniència que no comparteix més objectiu que ajudar-se en cas de nous comicis.

És evident que els dos partits no sumen, però tots dos pensen en el 26 de juny, la data en què possiblement s'haurà de tornar a votar. I la idea és clara: deixar Podemos d'extremistes-separatistes i PP d'anacrònics-corruptes per créixer una mica fins arribar als, potser, 160 diputats junts i tenir més opcions de sumar? L'únic que ho podria salvar tot és que Rajoy fes el pas al costat que Artur Mas va fer, demostrant maduresa i ganes de mirar pel país abans que res. De fet, l'esforç l'haurien de fer també els socialistes, que també s'oposen a saber res dels populars i del referèndum.

Publicitat

Així, comparar la situació que la política catalana va viure aquesta tardor amb la que s'està vivint ara a Madrid és un error garrafal. Al Principat hi havia un objectiu comú per sobre de tot, que no era aixafar l'adversari i treure'n rèdit electoral. A Espanya, el problema és que no hi ha cap projecte. Podemos no s'apropa a C's i PSOE tot i que es plantegen reformes notables, els socialistes accepten el que sigui renunciant al suposat estat federal que havien de fer, Ciudadanos pacta amb els socialistes després d'haver dit el 21-D que facilitaria un govern del PP, i els populars ho bloquegen tot per orgull en lloc de no blocar un govern en el moment més àlgid del procés català. Qui gosa comparar les dues situacions? Quin és el país insensat, i quin és el país madur? La falta de maduresa i de projecte condemnarà Espanya a allargar aquesta crisi de sistema i, mentrestant, si Catalunya és capaç de continuar demostrant maduresa, podrà desconnectar quan ho desitgi. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut