Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Aquesta setmana estem veient el Parlament català del futur

|

- Publicitat -

I mentre els representants espanyols continuen allargant l’espectacle grotesc de la investidura fruit de la manca de projecte comú, el Parlament de Catalunya continua funcionant. En el ple d’aquesta setmana han destacat un parell de votacions peculiars perquè la majoria absoluta de diputats independentistes no han votat a l’uníson per primera vegada en la legislatura. Els mitjans unionistes n’han intentat fer una mica de sang, tot i que no massa ja que tots els focus són al Congreso. Amb tot, s'ha de preocupar la parròquia independentista? No, de fet, se n'ha d'alegrar.

Cap de les dues votacions no trenquen amb la clàusula que Mas va imposar a la CUP de garantir l'estabilitat parlamentària i fer costat a Junts pel Sí en tot allò referent al procés. La primera era una sobre la tramitació d'una proposició de llei sobre Aigües Ter Llobregat, que inclou que l'ens sigui totalment gestionat per mans públiques i no privades. El partit de govern ha votat No, mentre que la CUP ha votat Sí amb la resta de grups, com no podia ser d'una altra manera.

Publicitat

I així és millor, ja que si els anticapitalistes haguessin traït els seus principis fent costat JxSí, el rebombori intern hauria estat inevitable de nou i si la independència ha d'arribar, només serà perquè les dues formacions estan fortes, cohesionades, i van unides en tot allò que es refereixi al procés -de moment és així, ja que tots dos han decidit tramitar les lleis de la desconnexió mitjançant ponències conjuntes, i la CUP no ha replicat amb la maniobra del canvi de nom de la conselleria d'Exteriors.

La segona era encara més complexa: es votava sobre si retirar el monument franquista que encara hi ha sobre el riu Ebre al pas per Tortosa de manera immediata, o esperar a la consulta municipal que s'ha de fer en tres mesos. Degut a que CDC i ERC a la capital del Baix Ebre van pactar fer el plebiscit però els republicans volien ara evitar votar No, Junts pel Sí ha donat llibertat de vot. Això ha portat els convergents al vot negatiu amb el PP, els convergents a l'abstenció amb C's i a diversificació de vot també en els independents. Alguns, com Forcadell o Llach han votat Sí amb la CUP i els altres partits d'esquerra.
 
Al final la moció s'ha aprovat per un sol vot: 43 Sí, 42 No i 46 Abstencions. Pensant-ho en calent, el resultat sembla apuntar divergències entre els sobiranistes, però pensant-ho fredament, quin és el problema que els diputats votin més a prop de les seves conviccions i no tant arrossegats -o obligats- per la clàssica disciplina de vot que tantes vegades converteixen els parlaments en institucions estèrils i sense sentit?

La cambra legislativa realment hauria de fer lleis, no només obeir el govern. Al seu torn, els diputats haurien de defensar les persones de la circumscripció on ha estat escollit per sobre de la seva ideologia i, a més, hauria de controlar de manera real l'executiu, i no només ser la comparsa. El que ha passat aquesta setmana s'hi apropa, és positiu, i podria ser només un tast del Parlament de la Catalunya independent.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut