Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’Estat espanyol comença a perdre el temps, i només li queden dos mesos

|

- Publicitat -

Avui hem vist la segona part del debat de no investidura de Pedro Sánchez, un debat que ha estat a punt d’acabar com el rosari de l’Aurora després d’una nova relliscada del president del Congrés espanyol, Patxi López, que ha comès l’error de donar la paraula a Ciudadanos, que ha embolicat el debat amb el torn per al·lusions. Girauta ha volgut respondre la intervenció de Rufián dient que és un partit que sí que ha condemnat el franquisme. Això ha provocat que el PP volgués intervenir per apuntalar intervencions i després ERC. Patxi López ha perdut un quart d’hora intentant callar boques, el descrèdit i el greuge ha estat gran perquè al final només ha parlat Ciudadanos i Tardà s’ha quedat amb la paraula a la boca cridant “Es mentida!”.
 

“Me duele en el alma” ha dit Pedro Sánchez després del debat, que no s’hagi completat la investidura. El candidat de la investidura fallida ha apuntat directament cap a un Podemos que ha desat el sac de calç viva a l’armari i a cridat a l’entesa amb el PSOE a partir de demà: “Iglesias ha traicionado a los millones de votantes que han votado por el cambio, y el responsable único de que Mariano Rajoy siga siendo presidente del gobierno”. Iglesias, amb una cantarella semblant a la d’un rap, havia reclamat un pacte progressista a la valenciana (allà el PSOE rep el suport de Compromís o Podemos). Iglesias també ha volgut treure profit del petó entre ell i Xavier Domènech de l’altre dia i ha dit que es podria fer “l’acord del petó”.
 

Publicitat

Tornant a ERC, avui ha estat el torn de Gabriel Rufián que ha endegat el discurs del “charnego” independentista. A Catalunya és sabut que el que més dol a Madrid és veure un ‘espanyol’ parlant castellà i clamant independència. “Hemos ganado mediante una urna” ha dit Rufián que ha titllat de “Hacendado del PP” a Ciutadans. Francesc Homs ha fet un oferiment clar que ha estat tornat a rebutjar pel PSOE “les ofrecemos a canvio de un referéndum de autodeterminación en Cataluña un gobierno”. La sessió congressual no ha estat tant crispada com la de fa un parell de dies, però el resultat ha estat el mateix. Només Coalición Canaria ha canviat el sentit del seu vot i ha passat de l’abstenció al ‘Sí’. En resum, el candidat a la presidència, Pedro Sánchez, ha tornat a negar el dret a l'autodeterminació catalana adduint que aquí hi ha un problema de convivència, una cosa que fins i tot ha estat replicada per Carles Puigdemont. Trist PSOE.
 

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha seguit en el mateix to que l’altre dia, malgrat que la intensitat ha estat més light. L’argumentari ha estat bàsicament el mateix, i ara caldrà veure com es tradueix en les converses dels propers dies. Espanya es divideix ara entre els mateixos dos escenaris que abans: eleccions o un acord de govern que combini d’alguna manera tres dels quatre principals grups de la cambra. Dependrà a qui siguin capaços de convèncer. L’Estat té ara un nou contratemps: mentre el TC ha admès a tràmit el recurs contra la llei de l’esport catalana, el cronòmetre congressual s’ha activat. Si els espanyols no arriben a un acord en els propers dos mesos, les eleccions es convocaran automàticament.

 

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut