Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La soga al coll mentre ens perdem amb debats estètics

|

- Publicitat -

Qui mal comença, mal acaba. L’exalcalde de Girona havia de formalitzar avui la seva renúncia com a tal, i ni tant sols s’ha presentat al ple. Tota una falta de respecte cap a la institució i un gran acte de covardia. Només la CUP ha considerat necessari intervenir per criticar-ho.
 

Carles Puigdemont, el president que l’havia avalat, està però més concentrat en la reunió que mantindrà demà amb Pedro Sánchez. La reunió ha creat una certa atenció mediàtica, però molt poques expectatives. De fet, no es tracta de cap reunió entre dos presidents, un només és el candidat d'un partit que ni tant sols ha guanyat les eleccions. Ningú no espera que d’aquí en surti cap pacte d'investidura, més que res perquè l’espanyol segueix tancat en les seves postures. Ara, a més, l’espasa de Damocles de Ciutadans l’amenaça des de la distància: “qualsevol cessió en forma de referèndum a Catalunya, significaria el trencament automàtic del nostre pacte”, deien els taronges. Doncs ja està.
 

Publicitat

Fa alguns dies que des d’alguns sectors d’ICV (ara que han renovat la direcció necessiten fer-se veure una mica), diuen que CDC ha reculat i ja no advoca per la via unilateral i, per tant, “benvinguts al camí del dret a decidir”. Si bé és cert que CDC sempre ha fet dubtar una mica perquè els seus sectors més conservadors segueixen pressionant cap a la tercera via, no és menys cert que aquests són pocs i que les proclames de la gent d’ICV o de sectors hiperventilats de l’independentisme han estat també una costant i, de moment, el procés ha seguit avançant. Cal mantenir la calma i deixar fer un govern que si manté el suport –tant car- de la CUP és per alguna cosa.
 

La filosofia del president Mas com la del nou govern, ha estat sempre clara: avançar sense crear buits de poder. Sembla però que alguns no volen entendre que això, encara que no es vulgui dir, també implica una DUI arribats al cas. Si el marc jurídic espanyol no empara les nostres futures lleis i estructures, ja farem una declaració que contempli que a partir d’aquell moment ens regim per les nostres pròpies lleis. Tant senzill i tant difícil. I mentre ens entretenim en aquest debat estètic, el TSJC ja ha enviat la causa del 9N contra Mas, Ortega, Rigau i Homs al Tribunal Suprem, que és l’òrgan que té competències sobre els aforats, com és el cas d’Homs.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut