Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

La carta de Romeva que torna a ensenyar les vergonyes de l’Estat

|

- Publicitat -

I mentre Espanya ha anat enfonsant-se en la misèria, en un sentit figurat, per la incapacitat de formar govern durant aquests últims tres mesos, milers i milers de persones s’han enfonsat al fons del mar sense remei, en un sentit literal, per la incapacitat de sobreviure a Síria, un país que porta ja cinc anys immers en una guerra civil sense fi. Tenen l’esperança de marxar a un món millor i es llancen al mar a la desesperada per intentar arribar a Europa. D’altres ho intenten per terra i, amb l’objectiu d’arribar a la idealitzada Alemanya, porten mesos voltant per Europa, sense massa fortuna en general.

Diuen que independitzar-se d’un estat no té cap sentit a Europa avui en dia perquè la direcció de la UE és la d’anar eliminant fronteres progressivament. No obstant, Els 28 van acordar fa unes setmanes mesures que posaven una mica més de distància entre la illa de la Gran Bretanya i el continent per intentar mantenir el Regne Unit al club –a l’espera del referèndum del 23 de juny-. A més, arran de la massiva arribada dels refugiats molts estats han tancat fronteres tot i ser membres de la Unió Europea. Ara milers de persones s’acumulen a Grècia en camps de refugiats en situacions inhumanes.

Publicitat

A partir d’aquest dissabte, les persones que arribin a les illes gregues seran enviades a Turquia directament a canvi de diners en un acord controvertit.  A més, per cada persona que rebi, Ankara enviarà legalment a la UE un refugiat. En qualsevol cas, són desenes de milers de persones les que necessiten aixopluc al club d’Els 28. Espanya va dir que n’acceptaria uns 9.000 fa uns mesos, però la setmana passada deia que ara estava disposat a acceptar-ne 450 a tot l’Estat.

Al seu torn, la Generalitat mitjançant Raül Romeva ha enviat una carta al ministre d’Immigració europeu informant que en pot assumir 1.800, i a llarg termini 5.000. Una manera de deixar en evidència Madrid i demostrar una eficiència i conscienciació infinitament superiors. La missiva ha fet que Soraya Sáenz de Santamaría surti al Consell de Ministres d’aquest divendres traient foc pels queixals.

La vicepresidenta del govern en funcions ha dit que mentre la UE estava reunida discutint sobre el drama dels refugiats, “Puigdemont decidia que ell té la solució al problema”. Soraya s’ha mostrat enfadada per la unilateralitat de la Generalitat, però… Vol dir que tanta indignació no amaga vergonya perquè a diferència d’Espanya, Catalunya ha tornat a demostrar estar a l’alçada dels estats més avançats de la UE? 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut