Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La manifestació d’aquest 11 de setembre ha de mirar a Europa més que mai

|

- Publicitat -

Fa dos mesos, el coordinador de Mobilitzacions de l’ANC, Josep Sabaté, deia que l’entitat s’estava plantejant no fer una gran mobilització per la Diada d’enguany, ja que l’objectiu de les accions dels últims quatre anys és provocar l’inici del procés independentista i això ja és una realitat. No va dir que aquest 11 de setembre seria normal, però potser s’evitaria una altra gran fotografia de centenars de milers de catalans al carrer. És una posició que no s’ha concretat més i que potser se sabrà a l’assemblea general de l’ANC d’aquí tres diumenges, però perdre l’oportunitat de fer la cinquena mostra de força consecutiva podria ser un error d’estratègia que es podria pagar car.

De moment no s’ha aconseguit res, els polítics encara poden trair els ciutadans, l’Estat tindrà, amb tota probabilitat, un nou govern i necessita que se li recordi quela flama encara està encesa i que la independència no és un projecte boig d’un grapat de llunàtics que ocupen l’executiu català. Però, per sobre de tot, Europa i la comunitat internacional encara no han mogut fitxa. I no la mouran si a Catalunya no es fa soroll.

Publicitat

Sí, és evident, ara és l’hora dels polítics, però el món ha de veure que una bona part de ciutadans encara estan disposat a arribar fins al final, perquè en cas contrari, tindran molt fàcil creure’s el relat espanyol del govern de sonats. Com més temps es visualitzi a l’exterior la pressió del poble, més credibilitat tindrà la reivindicació. La manifestació hauria d’estar més enfocada a Europa que mai, així que com hauria de ser?

1. Massiva: la màxima ‘una imatge val més de mil paraules’ ha funcionat durant quatre anys seguits, en què les instantànies i els vídeos de les manifestacions de la Diada han arribat a les principals capçaleres i titulars de diaris i televisions del món. L’espectacularitat de les imatges gairebé no necessita que es digui la xifra d’assistents a la marxa. En canvi, si es fessin per exemple actes simultanis a tots els ajuntaments, si que caldria fiar-se del recompte i les imatges no tindrien prou força com per ser protagonistes a mitjans de tot el món.

2. Europeista: què passaria si els centenars de milers de manifestants es vestissin de blau i a cada tram hi hagués un grup de voluntaris fent la forma d’una estrella, fent una mena de mosaic infinit emulant la bandera europea? O bé tothom vestit de blau i un missatge que recorregués tota la marxa de l’estil: ‘Europe: we want to be independent’, ‘Europe: we need your help’ o ‘Europe: we want to vote’.

Si es visualitza la voluntat de continuar a la Unió Europea sense complexos, el debat a nivell comunitari estaria servit. S’ha de forçar un terratrèmol a la Unió Europea i ensenyar les vergonyes als dirigents del continent que no han mogut un dit per posar solució al conflicte. La CUP potser arrufaria el nas, però a ningú se li escapa que Catalunya no serà independent fins que els altres països no la reconeguin. I el posicionament de la UE serà clau en aquest sentit. Potser serà la gota que farà vessar el vas? 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut