Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Per fi, l’argument real contra la independència està sobre la taula

|

- Publicitat -

L’endemà de l’esperada reunió entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias ha constatat que la trobada ha portat bones maneres i molt ‘postureig’, però no hi ha hagut cap canvi real d’escenari. Mentre que Podemos nega rotundament que es pugui abstenir en un executiu PSOE-Ciudadanos, el partit taronja ha vetat de la mateixa manera el seu gran rival en el terreny de la nova política.

De fet, comença a ser molt evident que Albert Rivera vol evitar de totes totes una foto amb Pablo Iglesias i viceversa. La pregunta que genera aquesta constatació és clara: després de dècades d’incapacitat de la dreta i esquerra espanyoles per arribar a cap gran pacte d’Estat com per exemple en educació, quina novetat estan aportant els partits nous, si no són capaços ni d’aparcar l’electoralisme per un moment i seure a la mateixa taula? És una altra diferència de tarannà respecte el català on, dreta i esquerra catalanistes són a una mateixa formació i l’extrema esquerra com a mínim seu a la taula.

Publicitat

En qualsevol cas, Pedro Sánchez, que ja té lligat Albert Rivera, busca ara Iglesias i per a facilitar-ho, han delegat trobar una solució a l’embolic català a Xavier Domènech i Miquel Iceta. El líder d’En Comú Podem diu que no donarà suport en cap cas a un acord que no inclogui el referèndum, mentre que el socialista ha assegurat amb la mateixa contundència que aquesta legislatura no hi haurà cap plebiscit on només participi Catalunya.

Dues galàxies ben llunyanes. Domènech ha intentat improvisar enmig de dubtes i confusió una solució quan a RAC1 li han preguntat aquest dijous al matí, aventurant la possibilitat de fer una votació sobre la taula on el ‘no’ no signifiqués només ‘status quo’. Queda un mes perquè s’acabi el termini abans de les noves eleccions i, en el fons, l’ombra de la gran coalició encara cobreix el fons del ‘postureig’ entre el PSOE i els dos actors nous des de ja fa més de 100 dies.

D’altra banda, tot i les excuses legalistes de l’Estat per vetar el dret a decidir des de fa anys, aquest dimecres a la tarda l’infame Juan Carlos Rodríguez Ibarra ha destapat el motiu real de negar la possibilitat d’independència per a Catalunya: “Necessitem a Catalunya perquè té una renda més alta que la resta”. I ha continuat: “La política consisteix en què els que tenen ajudin als que no tenen, per això no vull que marxeu”.

És clar! Extremadura ha viscut més de trenta anys subvencionada per Catalunya i ha de seguir-ho fent trenta anys més. Gràcies per confirmar-nos el que ja sabíem, a banda de reiterar els clàssics símils entre el procés i els cops d’Estat i l’amenaça fantasma de les inhabilitacions amb l’empresonament de Lluís Companys de 1934. Quina barra, Ibarra!

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut