Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Del teatre i la coerció política

|

- Publicitat -

Avui és el dia en què hem vist com el Parlament de Catalunya tornava a votar una moció en el camí de la desconnexió del 9N, però a mitges. Podriem dir que la CUP ha aconseguit l’objectiu d’exercir la pressió ‘retratant’ el govern amb el seu ‘poc’ compromís, ja que ha rebaixat el contingut inicial de la proposta cupaire. Per altra banda, JxSí pot dir que ha salvat un altre match ball i que respirarà oxigen durant uns dies més a l’espera de la nova amenaça que vingui des de l’esquerra alternativa amb la recança de pensar que potser els seus socis de governabilitat han aixecat la llebre abans d’hora.
 

El que avui era notícia, més enllà de la teatralització que s’ha vist al Parlament, ha estat la carta que Montoro ha enviat al departament d’Economia d’Oriol Junqueras. Dèiem teatralització, perquè tornant a la votació de la moció cupaire, els diputats de CSQEP han coronat avui –com diríem en ciclisme- el cim del discurs absurd. Els 11 diputats de la formació de Rabell no han pitjat cap botó en totes les votacions i s’han mantingut dempeus cadascun amb una samarreta reivindicativa diferent, per fer-se la foto. Si no era prou lamentable que quan tocava posicionar-se per donar resposta a la pregunta del 9N 2014 (van tenir gairebé un any!), ara ens venen les entrades d’aquesta nova entrega de la tragicomèdia de la indecisió permanent. Val a dir que el paper que estan fent darrerament els diputats de l’òrbita podemista és ben galdós (com també passa a Espanya). Rabell denunciava l’altre dia “racisme” en el manifest del Grup Koiné, però mai hem vist cap rèplica tan contundent a la política lingüística opressora i supremacista del govern espanyol. Potser estan tant acostumats que probablement els sembla bé i tot.
 

Publicitat

Però tornem a la carta, el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro ha reclamat al departament que encapçala Junqueras per carta que efectuï una retenció de disponibilitat de crèdit per complir amb el dèficit del 2015, i expliqui en un termini màxim de 15 dies com pensa fer-ho, sinó aplicarà les famoses mesures coercitives. La Generalitat estima que l'ajustament addicional per reduir el dèficit que li reclama el Govern central suposaria retallar uns 1.000 milions d'euros, i després d’una intensa jornada de negociacions amb el ministeri, i de no haver pogut parlar directament amb Montoro –que ha amagat el cap sota l’ala- Junqueras s’ha plantat: “No aplicarem cap retallada afegida a les que ja ens ha obligat a fer el ministeri sobre les polítiques socials”. Veurem com respon l’Estat al desafiament.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut