Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Puigdemont ho deixa clar: la independència és un mitjà, no un fi

|

- Publicitat -

Qui ens havia de dir fa 102 dies que ara estaríem davant del dia 100 d'un Govern  de caire independentista però liderat no per Artur Mas, sinó per Carles Puigdemont. En qualsevol cas, el president de la Generalitat ha exposat el seu pla de govern aquest dimarts, amb tres mesos de retard però amb les idees més clares que si ho hagués fet a mitjans de gener.

I el primer que sobta que dels tres eixos que ha presentat -benestar social, recuperació econòmica i regeneració democràtica- és que el procés no és entre ells. Una reivindicació de personalitat, ja que Mas sí que deixava un apartat per la transició nacional, i també una lliçó per a tothom: la independència és un mitjà, no un fi. És per això que aconseguir-la és només una mesura més per millorar les polítiques socials, l'economia i la democràcia al país.
 
A més, el gest de Puigdemont s'ha d'interpretar com un intent per eixamplar la base social independentista. Donar prioritat al dia dia actual de les persones pot ajudar a la popularitat d'aquest executiu i, de rebot, el projecte sobiranista es pot veure beneficiat. Cal tenir en compte que durant tot aquest procés han estat moltes les persones que han rebutjat la secessió catalana perquè era 'el projecte de Mas', un home que va despertar moltes antipaties fora de la gent que ha assistit a les manifestacions de l'Onze de setembre.
 
Quan arribi el moment, tenir una bona concepció del govern del país ajudarà. És el que ha passat a Escòcia, on la independència va assolir un sorprenent 45% dels suports al referèndum de 2014 gràcies a la bona gestió del SNP. Tant és així que ara, sota la batuta de Nicola Sturgeon, que desperta més simpaties que Alex Salmond, les enquestes apunten a un suport encara més ampli de la causa separatista. Ara que el sobiranisme sembla haver tocat sostre, només creixerà si hi ha una bona gestió del dia a dia.
 
No obstant, és evident que ningú ha oblidat el compromís de construir les estructures d'Estat i aprovar les lleis per arribar a Ítaca, i Puigdemont també ho ha deixat clar, dient que vol “deixar el país a les portes de l'Estat propi”. Un dels punts calents és el de la hisenda pròpia, i el responsable de la matèria, Oriol Junqueras, sembla desbocat a complir amb la seva part. La seu central de l'Agència Tributària de Catalunya s'ha mogut a una oficina on cabran el doble de treballadors i, de fet, la plantilla s'expandeix de 350 a 850 empleats.

Publicitat

Una quarantena dels contractats seran gestors tributaris que han d'ajudar a fer recaptar el màxim d'impostos a la Generalitat i han de contribuir a bastir la hisenda pròpia. A més, de les quatre seus de l'ATC repartides pel territori, es passarà a tenir-ne 15 com a màxim durant el primer semestre de l'any vinent. És a dir, just dins els 18 mesos en què la Catalunya de la transició s'ha de construir. Junqueras té la intenció de complir, ho faran tots els altres diputats i consellers?

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut