Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El veritable compte enrere de l’Estat no és el de les noves eleccions

|

- Publicitat -

Són 11 els dies que falten per la convocatòria automàtica de noves eleccions a Espanya, i només cinc per la reunió entre el Rei i Mariano Rajoy, que s’emmarca en la tercera i última ronda de converses que engegarà el monarca i que marca el termini ‘de facto’ per poder escollir un candidat a la investidura. És el compte enrere per un fracàs més de l’Estat espanyol que, si es confirma, demostrarà no tenir ni rumb ni projecte comú. Aquest, però, no és el compte enrere que ha de preocupar més Madrid, sinó el que es va engegar el 10 de gener passat al vespre al Parlament de Catalunya amb la investidura de Carles Puigdemont.

Es tracta dels 18 mesos del full de ruta català, dels quals n’han passat tres. Sembla obvi que cap govern espanyol acceptarà mai un referèndum d’independència –amb la reunió d’aquest dimecres entre Rajoy i Puigdemont va quedar força clar-, però els missatges implícits de les últimes setmanes dels membres de l’executiu català porten a pensar el mateix: si en qualsevol moment dels 15 mesos que falten per completar el full de ruta hi ha un referèndum sobre la taula, tot es paralitzarà per a celebrar-lo. No hi ha alternativa: ningú reconeixeria una Catalunya independent de manera unilateral que hagi rebutjat un plebiscit.

Publicitat

Puigdemont insisteix a donar una imatge de mà estesa, diàleg i porta oberta per arribar a un acord que eviti el difícil full de ruta, i Romeva ho transmet a les múltiples intervencions que està tenint a mitjans estrangers aquests dies –dos diaris belgues, un italià i un polonès és el recompte d’aquest mes-. L’estratègia de carregar-nos de raons ha d’arribar fins l’últim dia abans del dia de la desconnexió, en teoria d’aquí a 15 mesos.

Es quedarà l’Estat amb els braços plegats durant un any i tres mesos i deixarà Catalunya escapar sense més? O bé reaccionarà i oferirà quelcom amb cara i ulls? Encara té temps de reaccionar, però havent vist la gestió dels quatre mesos posteriors al 20D, Catalunya té ja un peu a l’ONU.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut