Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Resposta de Rajoy a la mà estesa de Puigdemont: Tribunal Constitucional

|

- Publicitat -

La mà estesa que Carles Puigdemont va demostrar demanant una reunió a Mariano Rajoy la setmana passada ja té una resposta amb nom i cognom: Tribunal Constitucional. Només dos dies després de la reunió, el consell de ministres decidia enviar als dotze jutges més famosos de l’Estat tres lleis catalanes: la llei d’igualtat, la dels governs locals i la de l’impost dels pisos buits. Les dues primeres, segons l’executiu de Rajoy, envaeixen competències, mentre la tercera també la porta al TC perquè diu que la legislació espanyola ja el preveu i no és possible aplicar dos impostos pel mateix fet.

I com que no eren prou tres recursos, aquest dilluns el mateix tribunal ha anul·lat la llei catalana que prohibeix el ‘fracking’ també perquè envaeix competències estatals. Tot són raons oficials, perquèles raons reals farien atemorirles altes instàncies de la Unió Europea. I és que el veritable motiu pel qual Madrid no fa altra cosa que recórrer a la justícia és la voluntat de 'mano dura' i de no deixar-ne passar ni una. El propi Rajoy va dir que l'Estat no està en funcions, i ho vol demostrar. Tot plegat posa en evidència la inoperància a l'hora de resoldre problemes polítics. Així, qui es pot sorprendre que els partits espanyols no hagin estat capaços de reunir una majoria de parlamentaris per investir un nou president -a falta d'una sorpresa majúscula en els propers set dies?

Publicitat

Els últims dies de la present legislatura són una cruel caricatura de la política espanyola:un govern incapaç de fer política, un president que és la riota del país cada vegada que obre la boca, un principal partit opositor que és un niu de corrupció i d'egos creuats -Susana Díaz ja ha reaccionat al més que fracàs dels quatre partits posant-los a tots al mateix nivell, el seu inclòs-, i uns partits nous que aporten menys política que mai, més 'postureig' i 'platocràcia' que els altres i, sobretot, més calculadora electoral.Tots junts deixen evident que no hi ha projecte de país.

 I pel que fa al 'desafío separatista', ningú dóna una resposta solvent i la mesura més utilitzada és el comodí del TC. Què pot fer Catalunya davant tot això? Guardar-se les quatre lleis recorregudes o anul.lades, juntament amb les altres esborrades per l'Alt Tribunal, perquè d'aquí a poc, quan es necessiti legislar de zero amb el nou Estat, les podrà aprovar i fer servir.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut