Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

L’oportunitat d’or de la CUP

|

- Publicitat -

El rei acaba de posar el punt i final a la legislatura, després de les darreres batzegades d’una legislatura que legalment s’esgotarà el dia 2 de maig, quan es convocarà automàticament les repetició de les eleccions al Congrés dels Diputats. El president en funcions, Mariano Rajoy, ha tornat a fer saber a Felip VI que no té els suports suficients per encapçalar cap executiu. Pedro Sánchez, el qui s’ha erigit com a alternativa, tampoc.

La jornada ha començat amb una proposta de Compromís, un dels partits amics de Podemos, que ha posat sobre la taula 30 punts d’acord amb el PSOE. Entre ells no hi havia tampoc la proposta de referèndum d’autodeterminació per Catalunya. Els socialistes, a la seva vegada, n’han acceptat 27, però el bloqueig de Ciutadans ha impedit que aquest darrer artifici podemita funcionés. Amb la legislatura ja clínicament morta, ja podem constatar que Espanya ha perdut el poder.

Publicitat

Catalunya s’acaba de quedar sense interlocutor, a banda d’un govern en funcions que sobreviu en l’agonia i que encara veu la llum de l’esperança en uns resultats que aboquin als socialistes a permetre la Gran Coalició. I mentrestant, vinga a tirar d’il·legitimitat governamental per seguir enviant normatives catalanes al TC. En referència a això, i pel que afecta als partits catalans, avui el Govern de la Generalitat ja ha donat la legislatura espanyola per morta, i ha cridat a la “unitat sobiranista” de cara a les noves eleccions.

Segons la portaveu del Govern, Neus Munté, que siguin els propis partits els qui triïn la fórmula. CDC ja ha defensat la seva opció d’unitat mentre ERC segueix fent-se el ronso per evitar dir –encara- que no vol més llistes unitàries i que advoca per la unitat d’acció, tal i com s’havia plantejat la legislatura que avui ha mort. El govern prefereix no mullar-se (per raons òbvies de la seva composició) mentre que l’ANC tampoc després de veure com l’assemblea tombava la proposta de la direcció d’exigir la llista unitària.

I a qui se li brinda una oportunitat d’or és a la CUP. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau ha hagut de suspendre el ple d’aprovació dels pressupostos perquè malgrat confiava a convèncer la CUP, no ho ha aconseguit finalment. A més l’alcaldessa s’ha anat tancant portes, sobretot amb CiU, amb qui ni tant sols ha volgut parlar. La Candidatura d’Unitat Popular té ara l’opció d’aprovar els pressupostos a Barcelona, o almenys facilitar-los, a canvi que CSQEP s’abstingui en la votació dels pressupostos de la Generalitat, una estratègia que, a més, rebaixaria una mica els fums de la formació de Lluís Rabell. Ho intentaran?

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut