Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Algú creu de veritat que Chacón no tornarà?

|

- Publicitat -

Carme Chacón ha alegrat el despertar de molts catalans aquest dijous després que ahir a la nit es filtrés que renunciava a tornar a encapçalar el PSC a la llista per Barcelona de les eleccions del 26 de juny. Una de les catalanes més desagraïdes amb el país en les últimes dècades diu que no vol tornar a concórrer-hi per “motius polítics”, tot i que no ha concretat quins són. Ha estat el colofó –de moment- a una carrera en la vida parlamentària que serveix com a caricatura del que ha donat de si: roda de premsa a Madrid, tot i ser diputada per Barcelona, en castellà i sense cap menció especial d’agraïment a Catalunya per haver-li fet confiança a les urnes tantes vegades. 
 

La roda de premsa no ha servit per aclarir què hi ha darrere de la decisió de Chacón, però l'única cosa que ha deixat clara és: “Deixo la vida parlamentària, però no la vida política”. L'exministra de Defensa té més vides que un gat i, tenint en compte l'ambició que sempre ha demostrat, i el fet que només té 45 anys, és impensable que ho deixi estar tan fàcilment. Alguns diuen que vol escapar a temps del vaixell de Pedro Sánchez, abans que s'enfonsi el 26 de juny, i esperaria reincorporar-se a la nova direcció, encapçalada amb tota probabilitat per Susana Díaz. Hi ha una premissa, però, que no està clara del tot: Pedro Sánchez ja està dat i beneït? Les esquerres tenen tots els números de baixar perquè hi haurà menor participació i la dreta sempre va a votar.
 

Publicitat

En especial, les expectatives són pessimistes. El PSOE, que s'haurà d'enfrontar amb una nova candidatura d'esquerres sorgida de la més que probable confluència Podemos-IU.  Amb tot, no està res escrit sobre quina serà la configuració dels 350 escons al Congrés. I si la gent comença a pensar que això de la nova política no ha servit per res i viren de nou cap a PSOE i PP? I si PSOE i Podemos (que tindrà un impuls amb IU) sumen, ni que sigui amb l'ajuda d'algun PNB de torn? Ningú ho pot descartar, perquè ara el tradicional milió i escaig de vots pels d'Alberto Garzón per primera vegada sumaran molt més que dos escons. Si l'única solució lògica és PP+PSOE amb o sense Ciudadanos, Sánchez té els dies comptats, però si ho ha més combinacions possibles, ell ho intentarà per fer-se amb La Moncloa i sobreviure. I, de rebot, Carme Chacón haurà fet un dels errors més grans de la seva vida política. Ella ha arriscat, se l'ha jugat, i calcula esperar un millor tren que el de l'actual líder. L'únic detall és que amb l'espera a l'andana, passen els anys i cada vegada està més allunyada de la imatge que els nous polítics, siguin del color que siguin, intenten imprimir. Tot i la joventut, Chacón és un dels màxims exponents de la vella política que ha tingut aquest Estat.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut