Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

L’aliança catalana que ho pot sacsejar tot, un pas més a prop

|

- Publicitat -

Doncs sí, segons el BOE, finalment Espanya està cridada a les urnes el 26 de juny, després d'un últim mes en què tothom ha deixat morir miserablement, a diferència d'aquell frenètic desembre de l'any passat a Catalunya. Els nous comicis es presentaran si fa no fa amb les mateixes candidatures, excepte la més que possible confluència Podemos-IU, que podria fer el 'sorpasso' al PSOE. A Catalunya, aquesta aliança ja s'havia produït d'alguna manera amb Podem i ICV, que ara si no hi ha cap sorpresa continuaran defensant el dret a decidir oníricament sense anar més lluny. En els propers temps, però, tot podria canviar.

El Dietari ja ho va preveure fa uns dies: Carles Puigdemont i Ada Colau cada vegada són més propers i només aquest dimarts, ja han coincidit amb dos eixos bàsics d'actualitat, que són la defensa fèrria de la llei catalana antidesnonaments -camí de la suspensió cautelar per part del TC- i l'acollida dels refugiats. En els dos temes tant el president de la Generalitat com l'alcaldessa de Barcelona estan d'acord, i en tots dos, tenen l'Estat espanyol com a obstacle. I quin és el camí? La desobediència i, en última instància, la independència. El primer pas comença a assimilar-se cada vegada més. Falta el segon. Connectar dos móns.

Publicitat

De moment, aquest dimarts al matí Puigdemont i Colau han coincidit a un acte internacional sobre refugiats a Barcelona i han assenyalat que estan disposats a unir esforços per acollir necessitats d'asil, però han atiat el foc contra l'Estat perquè no els ho permet. I per la tarda els màxims exponents del Govern i alcaldessa de la capital -entre molts altres actors polítics i socials- s'han trobat per explorar una via per continuar fent funcionar la llei antidesnonaments que el PP vol fulminar.

Un tema que corprèn tothom, però en especial a les famílies de les zones més humils de l'àrea metropolitana, és a dir, el vot Colau, que en termes molt generals sol coincidir amb els immigrants dels anys 60 o els seus descendents. Un perfil que en general no ha fet el 'clic' cap a la independència, sobretot pel sentiment de pertinença als seus orígens, però que ho podria fer depenent de com de lluny arribi la bona sintonia Puigdemont-Colau. Icom de lluny arribi la incompetència del govern de l'Estat, i dels electors per triar qui ha de governar Espanya a partir d'ara. Tot caurà pel seu propi pes.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut