Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

A qui li toca cedir, ara?

|

- Publicitat -

La CUP ha anunciat aquest dissabte que presentarà esmena a la totalitat als pressupostos de Junqueras, com la resta de formacions de l’oposició. Si tirés endavant, els comptes del Govern quedarien tombats a la primera de canvi el proper 8 de juny. Un extrem difícil de creure, ja que això provocaria un xoc de trens en el si de l’independentisme i un bloqueig equivalent al de fa ara ja gairebé mig any.

Així, sent conscients que enviant-ho tot en orris tan de pressa encara aconseguiran menys, la mesura s’entén com el primer de molts gestos per pressionar Junts pel Sí, que acabarà a finals de juliol, quan els pressupostos afrontin la votació final al Parlament. És possible que l’esmena a la totalitat amb què ara amenacen sigui retirada a l’últim moment, si Junqueras els concedeix un primer gest, però amb l’advertència que això no és un sí definitiu i que han de continuar amb les converses.

Publicitat

Tot anirà a petar, amb tota seguretat, a una negociació llarga i extenuant pel públic, en lloc de curta i finalitzada el 8 de juny amb una esmena a la totalitat vencedora. I a partir d’aquí, tot està a mans de l’atzar assembleari, però també d’Oriol Junqueras. El líder republicà, gat vell, ja haurà previst un ‘postureig’ inicial cupaire i és ben possible que s’hagi guardat un ‘trumfo’ per donar la sensació de fer cessions.

No obstant, no és segur que sigui suficient pels anticapitalistes, que continuaran ferms fins al final. Ara bé, la pregunta és la següent: a qui li toca cedir ara? El pacte del 9 de gener passat entre Junts pel Sí i la CUP no va ser una altra cosa que una cessió dels primers. Van renunciar al seu cap de llista a canvi de… Res, de moment. L’assumpció d’errors promesa que s’havia de materialitzar en dues dimissions de diputats no va acabar afectant els més exposats. Els dos diputats que havien d’incorporar-se a la dinàmica parlamentària de Junts pel Sí també ha quedat en no res. I l’estabilitat parlamentària, per la CUP no inclou ni els pressupostos. Així, vist en perspectiva, va ser una cessió en tota regla. I doncs, a qui li toca cedir, ara? 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut