Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Rebaixes electorals abans d’hora

|

- Publicitat -

Fa uns mesos, durant el breu període de temps que PSOE i Podemos van apropar-se per mirar d’arribar a una entesa per crear un govern d’esquerres, els peixos grossos de la formació lila ja van emetre senyals que estaven disposats a parlar de tot i a fer desaparèixer les línies vermelles. Ara, amb la nova ronda electoral han tornat a aflorar les promeses que ja estaven preparats a saltar-se. En Comú Podem s'ha tornat a fer fort amb el referèndum i Unidos Podemos també el defensa, per bé que Monedero insinuava l'opció de fer-lo multiresposta fa unes setmanes. 

És d'esperar que si es torna a donar la possibilitat que les dues candidatures d'esquerres d'abast nacional intenten apropar-se, el plebiscit que pregonen ara als mítings -sobretot als de Catalunya- es difumini per en una consulta no vinculant acordada amb el PSOE o quedi immersa en una reforma constitucional confosa que haurà de tenir el vist-i-plau del PP. Això en el millor dels casos. El que seria més raonable és que se cedeixi a aquesta proclama que ara Xavier Domènech i Ada Colau defensen tan fervorosament pel bé d'un govern que arrenqui el PP del poder. I més, havent escoltat el debat a quatre d'aquest dilluns.

Publicitat

Tothom espera rebaixes a partir del 27J, però el que no estava a les travesses és que ja comencessin les baixades de pantalons en campanya i davant de més d'un 50% de 'share' arreu de l'Estat. Pablo Iglesias, preguntat literalment per si el referèndum seria condició sine qua non per arribar a un pacte amb els socialistes, va dir que “no hi haurà línies vermelles”. És a dir que és susceptible de caure.

De fet, va fer avinent que la seva proposta era un plebiscit, però ni el va mencionar explícitament, ni va dir de manera clara que es volia preguntar sobre la independència. La millor situació per a Podemos és que PP i PSOE s'entenguin i que ells no hagin de renunciar al dret a decidir en pro de cap entesa. Però veuríem si el funambulisme de la facció catalana podria continuar limitant-se a demanar ja un referèndum completament marcià i impossible.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut