Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El nou nou 9N

|

- Publicitat -

Doncs ja ho veuen, som on érem a finals del 2013. L’independentisme aleshores estava pendent d’una majoria absoluta efectiva que pogués culminar el procés, i ara que ja hi és, ens hem arronsat després d’escoltar-nos el discurs d’En Comú Podem. La idea de fer un referèndum unilateral d’independència (RUI), és a dir un nou nou 9N torna a planar sobre una aliança inestable i feble en la que cap dels actors s’acaba de posar d’acord. Tornar a l’escenari del 9N és una opció que la Convergència d’Artur Mas ja podria haver executat el 2014. Aleshores ERC la defensava –com ara-, però el govern va preferir acatar la llei i muntar un succedani que va ser un èxit total, però que no va estar encara per la legalitat… espanyola.
 

Aquest és el problema. De què servirà tornar a repetir aquesta pantalla? Espanya suspendrà la nova consulta, ens tornarem a dividir, i, en cas de tornar-la fer, algú ha pensat què passarà després? Ens comprometrem a fer la DUI? Tenim les estructures d’Estat fetes ja? Per què si ja estan fetes, fem ja la DUI, no? L’independentisme d’esquerres (ERC i CUP) defensa en part tornar enrere per poder fer entrar en una contradicció En Comú Podem, o el que és el mateix CSQEP, el Podemos català. El problema és que els liles ja han dit per activa i per passiva que ells opten per l’estratègia del PSC de Pere Navarro: només acceptaran promoure un referèndum si és pactat amb l’Estat. Què revolucionaris, escoltin! El 2014, el fracàs va ser no tenir pensat què venia després. La batalla entre CiU i ERC es va desfermar després de la trencadissa de Pedralbes, i el Procés va començar a anar pel camí del pedregar. Finalment vam entendre que calia tenir pensat què passava després. Així que ara no podem permetre'ns cometre els mateixos errors. Muntare un altre cop una consulta per desfogar-nos i dir que hem desobeït l'Estat? Molt bé, i què? L'Estat jutjarà Mas, Ortega i Rigau per haver fet una consulta de fireta sense cap validesa legal, si ens hi posem haurà de ser amb totes les conseqüències previstes al darrere. I el més important: quina legitimitat tindrà si només voten els del 'Sí'? Per què la consulta, serà finalment binària oi? El 2014, tant ICV com UDC van aigualir-la dissenyant una pregunta arbre que no duia enlloc. Rumiem-ho bé tot plegat.
 

Publicitat

El PSOE, el qui podria ser l’únic soci que Podemos podria acceptar, ha rebut mentrestant una oferta del PSC de Miquel Iceta. El que queda dels socialistes catalans han tornat a proposar fer un referèndum de la Constitució, que ja s’encarregaran d’endolcir i, si Catalunya diu ‘No’, buscar la manera de conèixer els suports de Catalunya a la independència. Poc concret, o sigui, enganyós. Què farem una macroenquesta com la del CEO? Va, home va! No pateixin, el PSOE, després de l’ensurt inicial ja els ha ordenat que rectifiquin i enviïn alguna cosa digerible si volen el suport del gruix del socialisme espanyol.
 

I a tot això, hem sabut que la CUP s’esforçarà a escollir el nou secretariat a principis d’agost. És molt important que d’aquí en surti una direcció cohesionada que advoqui per un pacte molt més clar amb JxSí. Hi ha una qüestió de confiança que cal superar, i un munt de recels creats enmig. La CUP però, no pot iniciar aquesta ‘nova etapa’ amb el mateix estil d’exigències que abans, però JxSí no pot respondre amb la mateixa rancúnia que va fer quan els anticapitalistes van trencar l’acord de govern no votant els pressupostos. Molta enginyeria d’entesa caldrà i obertura de mires, flexibilitat per totes dues parts. Tenim tot l’estiu per aconseguir-ho. Tot un país en depèn, la llibertat segueix, malgrat tot, a les nostres mans.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut