Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El temor al processisme

|

- Publicitat -

Avui llegíem un article al Diari ARA del sempre provocador Albano Dante-Fachín, ara en campanya novament pel lideratge del Podemos català. En l’escrit ha emprat un to més conciliador que el que gasta habitualment, malgrat no ha vingut a proposar res. El lila ha diagnosticat que el camí de la unilateralitat no ha funcionat fins ara, però fent autocrítica, el de la “fraternitat”, tampoc. Demanava reflexió i entesa per part d’ambdues parts des d'una òptica d'esquerres (ERC-CUP amb ECP). No proposava però cap solució, que és el que hem trobat a faltar en l’escrit, perquè possiblement l’únic camí d’entesa, passa per un referèndum unilateral (al qual ECP no s’avé (recordin que el pacte amb Espanya segueix de moment utòpic), o una DUI la qual ara sembla provocar tremolor de cames als independentistes.
 

Al Podemos català li és més fàcil obviar Convergència en aquest debat en el qual estan interpel·lats però no se’n senten. A la CUP, malgrat li agradaria, li és impossible, perquè CDC forma –afortunadament- part del procés d’emancipació nacional del qual els anticapitalistes ara tenen la clau. La CUP ha plantejat aquests dies com una espècie d’exigència la celebració, de cop, d’un RUI, el terme de moda. A CDC les veus són dispars i Esquerra Republicana malgrat mantenir-se oberta, no ho veu massa clar. L’ANC, que va bastant tard en la preparació d’una Diada que es preveu menys exigent que els darrers anys, s’ha posat pressió interna organitzant una consulta interna per determinar si fan el pas enrere en el full de ruta i tiren cap al RUI, el nou nou 9N.
 

Publicitat

Oriol Junqueras ha trencat l’aparent silenci que hi havia al seu partit sobre aquesta qüestió, i ha posat sobre la taula alguns dels dubtes que nosaltres remarcàvem ahir. El republicà creu que un RUI abans d’una DUI podria alentir tot més, i proposa fer el RUI després del DUI (el pla inicial). ERC tira més pel seny que per la rauxa aquesta vegada i posa en una balança els costos d’invertir l’ordre lògic, vista l’experiència del 9N: treballadors amenaçats, govern jutjat. Junqueras pensa que exposar els treballadors públics altra vegada i tot un país amb un referèndum testosterònic sense haver aprovat encara la llei de transitorietat jurídica, ve a ser una imprudència, i ara cal molta capacitat estratègica i habilitat política.
 

Segons el mateix Diari ARA, ratificar la DUI, o la nova Constitució Catalana a través d’un referèndum seria la manera correcta d’executar un RUI. També seria la millor manera de prevenir el mal del perillós processisme, és a dir, anar posant passos entremig de la desconnexió definitiva: la Declaració Unilateral d’Independència, i tot per por a guanyar. De vegades sembla que, emprant un símil futbolístic, la remenem bé a l’àrea però no ens atrevim a xutar, i no ens n’adonem que ara mateix la porteria està buida. Com ja vam dir ahir, nosaltres també creiem que cal que ens ho pensem dues vegades i preguntar-nos què volem aconseguir exactament amb un nou nou 9N. L’ANC la podria tornar a vessar i emprendre un camí que fa riure als unionistes, el del temut processisme. És temps de valents, i caldria que comencéssim a pensar a disparar el xut i marcar el gol de la DUI que la comunitat internacional espera, i segurament l’únic llenguatge que entendrà, i després ja ratificarem la decisió amb els referèndums i les eleccions que vulguem.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut