Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La CUP comença a moure fitxa

|

- Publicitat -

Avui Anna Gabriel ha estat entrevistada per Mònica Terribas al Matí de Catalunya Ràdio. L’entrevista ha generat el morbo habitual ja que aquesta nova etapa de la CUP és molt més imprevisible que l’anterior, i també molt més transcendent. En ple procés de renovació de la seva direcció, la diputada que exerceix de facto de líder de la formació al Parlament -i potser també fora- ha respost les preguntes de la veterana periodista amb prudència i un to conciliador que ens ha transmès bones sensacions.

 

Publicitat

Anna Gabriel ha afirmat, a mode de desmentiment, que la CUP no és Endavant o Poble Lliure, i ja està. La diputada ha dit que aquests dos corrents són minoritaris malgrat la seva influència, en el sí de l’assemblea cupaire, ja que la majoria de militants no estan adscrits a cap d’aquestes dues organitzacions. Gabriel ha volgut ser conciliadora amb el president Puigdemont, a qui la mateixa CUP  va posar fa unes setmanes una soga al coll, i ha afirmat que no posaran “cap escull” perquè la qüestió de confiança se superi si Junts pel Sí encara amb claredat i amb voluntat de ruptura la fase final del procés.

 

Les paraules, de moment, sonen bé. A més a més, des de la CUP diuen que el RUI del que venim parlant aquests darrers dies no serà una condició sine qua non per votar favorablement la qüestió de confiança del president de la Generalitat. Això significaria un acostament interessant a les tesis d’Esquerra Republicana, que avui reforçava la postura favorable a aquest referèndum, però després de la declaració unilateral, o el que vindria a ser el mateix, de l’aprovació de les lleis de transitorietat jurídica.

 

Aquesta via, on sembla que es podrien trobar els dos partits d’esquerres -i esperem també Convergència i el gruix de Junts pel Sí-, ara podria topar amb el que decideixi l’ANC en una votació que realitzarà el tercer cap de setmana d’agost. Volent-ho o no, l’entitat potser s’ha ficat a la gola del llop. L’Assemblea vol fer la següent pregunta: “Vols que l'ANC exigeixi a les Institucions catalanes que convoquin el poble de Catalunya a un Referèndum per a DECIDIR sobre la independència?”. Què passarà amb el que decideixi la gent? L’entitat independentista ja no té la força moral d’altres anys des del moment en el qual, passat el 9N, els partits polítics van començar a desatendre les seves exigències. Això li ha fet perdre una certa influència de manera lenta i progressiva i, avui, és un agent importantíssim, però no vinculant.

 

Si la CUP i Junts pel Sí van finalment a totes, just un any després de les eleccions que ho havien de canviar tot, potser sí que finalment ho canviarem tot, i en el termini dels 18 mesos (ja només en queden 12) o una mica més, podrem declarar-nos formalment independents. De moment, la investidura espanyola segueix anant per llarg. 

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut