Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La història de Catalunya, com no l’has escoltada mai

|

- Publicitat -

Com hauria explicat un informatiu radiofònic en directe la fi del setge de l’11 de setembre de 1714? Us imagineu poder recuperar un informatiu el 19 de juliol de 1936, dia de l’aixecament militar feixista a Barcelona? Sembla impossible, perquè en un cas la ràdio no existia, i en l’altre no s’ha conservat gairebé cap referència sonora d’aquell dia. Encara sembla més inversemblant que aquests hipotètics informatius tinguessin el format i la tecnologia dels d’ara… Però per surrealista que sembli, a partir d’ara això serà possible: la història de Catalunya com no l’has escoltada mai es farà realitat a partir d’aquest dilluns 18 de juliol.

El programa El Matí de Catalunya Ràdio d’estiu oferirà cada dilluns a les 12 del migdia la recreació d’un hipotètic informatiu d’un dia important de la història del país. La secció anirà càrrec de qui escriu aquestes línies conjuntament  amb el periodista Sergi Camps i durarà 15 minuts. Un espai innovador on el format d’un informatiu convencional serà l’excusa per explicar els moments de la història de Catalunya que han determinat el destí del país. Es tracta d’una classe d’història amb un format trencador. La divulgació, a més, es donarà la mà amb l’entreteniment en un espai amb el ritme trepidant i el dinamisme d’un directe en què les novetats se succeeixen sense aturador, gràcies als locutors, els corresponsals als llocs dels fets i les veus –recreades- dels protagonistes.

Publicitat

I la primera cita amb la història és aquest dilluns 18 de juliol a les 12:00. Ens remuntarem just a fa 80 anys, quan uns militars van protagonitzar un aixecament feixista entre altres indrets a Catalunya que va acabar amb una guerra civil, quaranta anys de foscor totalitària i paràlisi en l’evolució social i política de l’Estat, i quaranta anys ara de democràcia que encara arrossega els vicis que van imposar els colpistes.

La dubtosa independència judicial, la pobra qualitat democràtica –amb episodis com les maniobres de l’actual ministre de l’Interior-, la corrupció endèmica i el trencament irreconciliable de l’Estat en dos parts ideològiques –cosa que ara encara s’aprecia amb la impossibilitat de posar d’acord l’esquerra i la dreta del país per formar govern- eren el pa de cada dia l’any 1940 i ho continuen sent el 2016. I Catalunya es veu encara arrossegada pels efectes d’aquell fatídic juliol. La secció que s’estrena dilluns servirà per no oblidar el passat i per aprendre de l’experiència de segles d’història, cosa que ens ha d’ajudar per decidir el nostre futur amb més coneixement de causa. 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut