Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Podemos no entén que el ‘peix al cove’ ja és història i ara som en el ‘caixa o faixa’

|

- Publicitat -

ERC i PDC han demostrat avui ser un pas més endavant en la desconnexió respecte a l'Estat espanyol. I no ho han fet mitjançant lleis o desobediències a sentències del TC, sinó en sessió de constitució de les corts espanyoles. En concret, els dos partits han demostrat una desconnexió en aquest cas mental durant les votacions per dirimir la presidència de la mesa del Congrés. 

L'acord que explicàvem ahir al Dietari entre PP i C's per donar rang de tercera autoritat de l'Estat a Ana Pastor era gairebé definitiu, tenint en compte que PSOE i Podemos s'han donat l'esquena fins i tot en aquest tema els últims dies. No obstant, els dos partits de dretes no sumen 176 escons, així que si en la segona votació (on només hi ha les dues candidatures més votades a la primera i guanya qui treu més vots) la pràctica totalitat de la resta de la cambra votava el candidat alternatiu, populars i 'naranjitos' quedaven derrotats. 

Publicitat

Amb aquest plantejament, a primera hora del matí Unidos Podemos anunciava que si el candidat del PSOE, Patxi López, arribava a la segona volta, hi votarien a favor. Així, si ERC i PDC també feien el mateix gest, la festa dels conservadors s'acabava abans de començar i les esquerres s'haurien fet amb la presidència del Congrés i segurament amb la majoria a la mesa. No obstant, quan ha arribat el moment de decidir entre Pastor i López, republicans i exconvergents s'han decantat per l'abstenció, ni l'un ni l'altre. 

Moltes veus, la gran majoria provinents d'Unidos Podemos, han censurat els vots, retraient-los que hagin entregat la presidència al PP i dient-los que això serà molt difícil d'explicar. Alguns fins i tot han anat més lluny i han dit que ERC no ha votat a López per poder-se continuar queixant que res canvia a Espanya -la culpa que res canviï la tenen els pocs que ho volen canviar tot, o els 13,3 milions de ciutadans que han tornat a votar PPSOE?-, mentre que el PDC ho ha fet perquè els populars no els posin problemes per aconseguir grup propi al Congrés. Tot i que aquest últim argument haurà contribuït, què oferien a canvi del suport PSOE i Podemos, a banda de ser pretesament d'esquerres? 

En primer lloc, segur que no podien oferir entesa entre els de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per conformar un govern alternatiu a Rajoy. Això segur, perquè no s'han posat d'acord ni per parlar de la mesa i el PSOE ja parla exclusivament d'anar a l'oposició. Tampoc oferien la promesa d'un referèndum a canvi o la voluntat de celebrar-lo. Així doncs, se'ls havia de donar suport només perquè són d'esquerres? Només perquè no són Mariano Rajoy? 

Només perquè són el 'poli bo', el mal menor? És clar, com quan ERC va facilitar la investidura de ZP el 2004 creient-se la imatge de canvi que va imprimir, oi? Això és no haver entès res del procés. Ja s'ha superat el 'peix al cove' clàssic, som en una altra fase. La fase del 'caixa o faixa'. O bé facilitar la democràcia a Catalunya i deixar votar, o desconnexió absoluta. Sí, també del color que tingui el proper president espanyol.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut