Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

“És hora de fets i no de mots”

|

- Publicitat -

Les conclusions de la comissió del procés constituent que explicava el Dietari fa uns dies arribaran al Ple del Parlament de Catalunya aquesta setmana. Malgrat l'advertència explícita del TC que el text transgredia la llei espanyola. Malgrat que el bloc unionista ha clamat al cel i ha amenaçat amb prendre accions si ho feien. Malgrat que Catalunya Sí que es Pot s'ha alineat clarament amb els partits del No -com sempre en el moment de la veritat-. Malgrat els malgrats, Junts pel Sí i la CUP consumaran en un moment indeterminat d'aquesta setmana -el secretisme en els 'tempos', un clàssic ja- el desafiament més directe contra la legalitat espanyola des de la declaració del 9N de 2015. Una mostra més de valentia. De valentia efímera, com a mínim.

I quin és el sentiment del sector independentista al respecte? Alegria, emoció, eufòria? No, de moment, més aviat indiferència. I per què, tenint en compte que el text afirma que es començarà un procés constituent i obre la porta a la unilateralitat? Perquè això són paraules, i no fets. La declaració de sobirania del 23 de gener de 2013 i sobretot la resolució del 9N ja atorgaven sobirania a Catalunya. I on som? On érem. “És hora de fets, i no de mots!”, deia un extasiat president Lluís Companys el 19 de juliol de 1936 en un missatge per ràdio a la ciutadania que buscava esperonar la gent per vèncer la insurrecció militar esdevinguda aquell dia.

Publicitat

Ara, salvant les distàncies, comença a ser hora de fets i no de mots. D'aquí a dos mesos se celebrarà un any d'ençà del 27S i es pot dir que, tot i que hi ha Govern -a diferència de l'Estat-, la majoria independentista encara no s'ha posat d'acord per treballar conjuntament. La tendència d'un any perdut s'hauria de revertir immediatament i no només per aprovar un text. El 9N ja se'n va aprovar un i no s'ha acabat de complir.

El procés constituent ha de començar ja i la moció de confiança al president Puigdemont s'ha d'aprovar com a mostra d'unitat en el full de ruta definitiu. Amb o sense RUI, amb o sense eleccions en dotze mesos. Comença a ser el moment d'executar i no només de legislar. Només així s'ompliran els carrers l'11S i la ciutadania, majoritàriament independentista -segons el CEO-, tornarà a donar un suport massiu als partits per l'estat propi a les enquestes, i també a les urnes.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut