Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Advertits

|

- Publicitat -

Al front de Madrid les coses segueixen sense anar massa bé a Convergència. L’abstenció de PP, PSOE i Podemos sumada als vots contraris de Ciutadans a la Mesa del Congrés, han fet que el PDC es quedi sense grup propi i quedi relegat al Grup Mixt, tal i com li pertocava pels resultats electorals. Així, Francesc Homs ha quedat més en evidència després de les maniobres i els injustificables arguments que va donar quan es va composar la Mesa de la cambra baixa espanyola, i que tants problemes de credibilitat han portat a la nova PDC de Marta Pascal. Si la legislatura finalment té recorregut, Homs haurà d’esforçar-se per absorbir la nova filosofia dels demòcrates, i treure’s de sobre les pràctiques convergents, que han quedat obsoletes aquests dies.
 

Però la legislatura espanyola sembla que va camí de l’abisme, com li va passar a l’anterior. El PSOE de Pedro Sánchez no vol cedir a les pretensions del bàndol popular i de Ciutadans, i es manté ferm en el ‘No’ a Rajoy. No sabem si a Espanya aconseguiran desbloquejar la situació, però val a dir que segurament aquesta vegada estan pesant les imposicions europees en matèria de retallades. L’Estat espanyol s’ha quedat sense marge de dèficit per a l'any vinent, i qui governi haurà de tornar a endegar una política de retallades important. El PSOE no en vol ser còmplice, i Podemos, que tampoc té alternatives a això –com tampoc les tenia la Syriza grega-, prefereix la còmode posició de rentar-se les mans i veure-les venir.
 

Publicitat

Mentrestant, l’Estat segueix, com els explicava ahir en Guifre, l’embat contra Catalunya. Avui han aparegut quatre secretaris judicials a donar personalment els avisos del TC als consellers i al president de la Generalitat. Els membres del govern ho han anat tuitejant durant el dia. El més probable, però, és que el govern desoeixi la crida a l’ordre del Tribunal Constitucional a partir del setembre, quan s’haurà d’aprovar la Hisenda Catalana, una de les tres lleis de desconnexió bàsiques. L’Estat català va carregant bateries i el moment s’apropa. El TC buscarà evitar resoldre res abans de l’11S, però no és conscient que el poble català està preparat per sortir al carrer quan calgui i en el termini d’un any. Després de les concrecions al full de ruta que marqui la Qüestió de Confiança, poden passar coses molt i molt grosses.
 

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut