Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Medalles espanyoles… O catalanes?

|

- Publicitat -

Catalunya ocupa el 22è lloc al rànquing en el medaller olímpic, mentre que Espanya ni hi apareix amb zero metalls. Seria l'estadística parcial a la fi del cinquè dia de competició si el Principat fos independent i la nedadora Mireia Belmonte hagués optat per competir per a Catalunya -un dilema al qual s'enfrontaran molts atletes en cas de secessió, tenint en compte que tindran doble nacionalitat, una cosa que es resoldrà en molts casos desemborsant més diners en programes esportius i beques. S'haurà de veure com acaba l'estadística, quan fa quatre anys el 50% de les medalles espanyoles havien tingut participació catalana.

Amb tot, no ha fet falta que ningú a Tv3 hagi exterioritzat el somni de la representació olímpica catalana perquè la caverna mediàtica de Madrid s'enfili per les parets. ‘La Razón’ titulava en portada fa uns dies que La Teva “borra Espanya dels Jocs i celebra la ‘medalla catalana’ de Mireia”, un fet que també criticava de manera abrandada ‘El Mundo’. A més, alguns mitjans de la capital també destacaven que en una infografia, Tv3 identificava el ciclista Joaquim ‘Purito’ Rodríguez amb una senyera.

Publicitat

La pregunta és: ha mentit la televisió pública del país referint-se a la medalla de Belmonte –la primera de les dues en aquest cas- com a ‘medalla catalana’? Ha comès una errata posant la senyera a la infografia? No és lícit fer un seguiment focalitzat dels catalans en la televisió catalana, tenint en compte que TVE ja està fent una cobertura més que extensa a tots els olímpics de l’Estat?

Tv3 fa mencions constants a la “delegació espanyola” o a les “seleccions espanyoles” dels esports d’equip, així que la polseguera que s’ha aixecat és una pixada fora de test com una altra. A més, denota un nacionalisme espanyol imperialista i excloent que no suporta la idea d’una altra nació que, com a mínim a les informacions esportives de Tv3, ningú ha qüestionat que estigui fora d’Espanya. És tan temptadora la idea de forçar que la quatribarrada onegi a Tòquio, només per veure la reacció de la ‘caverna’…
 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut