Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El presidiari candidat

|

- Publicitat -

Avui s'ha obert oficialment el front basc amb el pas endavant d'Arnaldo Otegi cap a la cursa electoral a Ajuria Enea. El veterà líder abertzale, que ha passat sis anys reclòs com a pres polític, ja va anunciar a la seva sortida que es presentaria com a candidat, digués el que digués l'Estat. Com bé saben, la Fiscalia i el ministeri de Justícia estan fent mans i mànigues perquè Otegi -que compta entre en consell assessor de la seva candidatura amb el cupaire David Fernández- no es pugui presentar com a candidat de l'esquerra abertzale.

La sentència, però, conté una escletxa que permetria al líder independentista presentar-se, tot esquivant qualsevol inhabilitació, com ja s'havia aplicat en casos anteriors. Però Otegi és un símbol, el símbol que l'estat espanyol ha comès l'error de crear a base de reprimir un moviment independentista que s'ha esforçat -gràcies al mateix Otegi- a desempallegar-se del terrorisme.

Publicitat

Covards, la resta de partits han viscut al marge de tot això. El PSE de Patxi López que tant reivindicava un frustrat Podemos a la mesa del Congrés, va arribar a la presidència basca gràcies a un trist pacte amb el PP i la prohibició dels partits independentistes bascos en aquells comicis. Avui, el PSE i el PP d'Euskadi han tornat a la irrellevància política en aquella terra i només el cavall de troia Podemos pot evitar que l'esquerra abertzale aconsegueixi la cadira del lehendakari que ara mateix escalfa sense pena ni glòria el PNB. A Catalunya, CSQEP també juga aquest paper de partit escut de l'espanyolisme, però afortunadament les forces independentistes han aconseguit sumar malgrat les turbulències.

On sembla que tampoc cola massa el discurs dels liles és a Galícia, on En Marea ha decidit definitivament presentar-se per separat de Podemos, en les eleccions d'aquesta Nació atlàntica, perquè no coincideixen en els objectius de fons. La formació que lidera Pablo Iglesias segueix passant un estiu negre a les 'nacions històriques', mentre la formació es manté en un segon pla a Madrid.

Al Principat, mentre l'11 de setembre va escalfant motors sense massa entusiasme, i amb la vista posada en la Qüestió de Confiança, el xàfec segueix essent intens a les xarxes socials cada vegada que algun membre del 'QWERTY' obre la boca. De fet, tradicionalment, el discurs independentista s'ha imposat sempre sense excepció a les xarxes, tant en nombre com en qualitat general argumental, i és que els 'poscos' haurien d'entendre que és molt més fàcil i il.lusionant defensar un nou Estat català lliure, que una monarquia tardofranquista enquistada en els estàndards del segle XVI.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut