Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Fissures sagnants

|

- Publicitat -

A les portes del mes de setembre, comença el xou. Avui ens hem despertat amb unes declaracions d’Ada Colau que han encès l’ecosistema dels comuns. L’alcaldessa de Barcelona ha dit, sense concretar més, que hi ha més motius per anar a la Diada (als actes que organitza l’ANC es referia), que motius per no anar-hi. Això no vol dir automàticament que hi vagi, però ha deixat les portes obertes, com també les ha deixades Carles Puigdemont, el president de la Generalitat. Iniciativa, que havia agafat les regnes de la representació pública dels comuns en absència de Colau, ha esclatat. Joan Coscubiela ha dit que la gran majoria dels comuns no se senten cridats a anar a la Diada, tal i com s’expressava fa uns dies Lluís Franco Rabell.
 

Però l’argument és fal·laç. Com s’ha vist aquest estiu, una cosa és el que pensa la direcció d’ICV i part dels dirigents del ‘QWERTY’, i una altra cosa el que en pensen els seus votants de la qüestió de la independència, que difereix força segons reflecteixen les enquestes. L’esquerra verda d’Iniciativa s’ha immers en una estranya guerra estival de la que ha sortit bastant malparada, tot per perseguir un objectiu del tot incoherent amb la seva ideologia republicana. De fet, la crisi ideològica d’ICV, evidenciada a partir del 9N –com a Unió- ha acabat propiciant l’entesa amb el Podemos català a la vista que les expectatives electorals eren de menys del 50% del capital polític que havia acumulat la formació que va liderar Herrera i Camats. A tot això cal no oblidar que ICV arrossega un deute multimilionari amb les entitats bancàries i aquestes no són gaire amigues, precisament, de la causa independentista.
 

Publicitat

I per què Ada Colau juga ara amb la possibilitat d’anar a la Diada, coneixedora de la pugna que ha mantingut ICV especialment amb ERC? CSQEP s’està reorganitzant per poder bastir una nova fórmula que els permeti assaltar la Generalitat, amb Ada Colau com a candidata a la presidència. Ella tampoc ha negat aquesta possibilitat. La pugna entre Barcelona en Comú i ICV, o el nucli dur del “fraternalisme” català està servida. Fa uns dies que dirigents de la formació que governa la capital de Catalunya s’han obert a anar a la Diada, i han contraposat aquest to més amable amb la visceralitat d’ICV i CSQEP. Hi ha una guerra interna per fer-se amb el control del nou artefacte que estan dissenyant, ja que seran diverses les famílies ideològiques que voldran agafar el timó. El gest de l’alcaldessa, en qualsevol cas és positiu, perquè en el fons el que s’espera dels comuns és que se sumin al carro de la independència, i més si finalment prospera la Qüestió de Confiança, els pressupostos, i el govern respon al mandat del 27S.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut