Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

De cap a les terceres eleccions amb Catalunya a punt

|

- Publicitat -

Sense dubte, avui la notícia ha estat a Madrid. El Partit Popular i Ciutadans finalment han segellat l’acord que els permetrà presentar el candidat Mariano Rajoy a la investidura del proper dia 30 d’agost i… res més. La legislatura sembla tornar a arribar a la seva fi, amb un pacte d’investidura que no assegura la investidura, perquè PP i C’s no sumen, com tampoc sumaven PSOE i C’s en el darrer intent. Així, el poder legislatiu espanyol sembla que anirà a unes terceres eleccions que amb molta probabilitat no se celebraran finalment el dia de Nadal, perquè tothom aposta ara per no enganxar-se els dits del tot, i s’intentarà modificar la llei perquè la campanya electoral només duri una setmana i es voti el dia 18 de desembre. Just un any després del 20D, i l’Estat encara sense govern.
 

A Catalunya se segueixen fent els passos necessaris per restablir la confiança entre Junts pel Sí i la CUP, amb la discreció de l’estiu i les declaracions públiques amb el to suau que estan utilitzant les dues faccions independentistes. Aquest estiu, com ja saben, ha tocar fer front comú precisament contra els comuns, que a través d’ICV han embogit i s’han situat més a prop que mai del discurs de PP, PSOE i C’s. Pel que fa a la PDC de Marta Pascal, cada vegada es veu amb més bons ulls la inclusió del referèndum unilateral en el full de ruta independentista, però els exconvergents demanen que això vagi a canvi a de l’aprovació dels pressupostos. Una contrapartida més que raonable, i més si hi ha una Qüestió de Confiança pel mig. La cupaire Gabriela Serra avui ha tornat a dir que la CUP no té cap intenció d’anar a noves eleccions (en aquest cas, catalanes), i els únics que s’hi ha posat de cul han estat els de CSQEP, que han donat la legislatura catalana per esgotada. Cap novetat, doncs.
 

Publicitat

L’assumpte del RUI i els pressupostos seran l’eix central d’un debat que ha arraconat la resta de formacions, i això ha indignat especialment ICV. De fet, els que s’han autoexclòs han estat ells mateixos després de practicar allò del ‘ser més papista que el Papa’, i fer tant seguidisme de Podemos que han acabat donant-se la mà amb el PP i C’s en aquesta qüestió. Tanmateix, cal advertir, com ja hem fet repetidament que els ecologistes tenen raó en la qüestió del RUI, a l’igual que Miquel Iceta: el RUI si es planteja com el 9N no tindrà cap efecte: cal buscar el moment idoni per fer-lo, i aquest només podrà ser o bé després de la DUI, o bé després de l’aprovació de les lleis de transitorietat jurídica. Si muntem un referèndum dins el marc de l’Estat espanyol tenim les de perdre un altre cop.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut