Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La Via Asens

|

- Publicitat -

El regidor de Barcelona en Comú a l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha anunciat que assistirà als actes de la Diada que organitzi l’Assemblea Nacional. Però també ha anunciat una altra cosa. Bé, més aviat ha llençat una proposta per desencallar el procés que ja s’ha etiquetat com “la Via Asens”.
 

El dirigent de BComú proposa celebrar el famós referèndum Unilateral d’Independència (RUI), en el mateix moment en el qual se celebrin les eleccions constituents, amb dos urnes. Ho ha proposat en una entrevista al diari digital Crític, on segons el regidor barceloní quedaria resolta la qüestió de la participació, perquè els del ‘No’ també anirien a votar. Aquesta era una de les propostes que es sospesaven a l’hora de convocar el 9N, fer-lo coincidir amb unes altres eleccions, en aquell cas les europees o les municipals de 2015.
 

Publicitat

Cal entendre, però, que el debat sobre aquesta matèria és enriquidor, però la postura de Jaume Asens (del sector sobiranista del món comú), és personal. El seu propi partit prendrà part en els actes de la Diada però amb un esperit crític i rebutjant el full de ruta de JxSí i la CUP, que ara mateix s’està renegociant. Els comuns han decidit adoptar la postura intel·ligent de participar en la Diada, amb l’esperit que duia UDC o el PSC quan encara se’ls esperava a les mobilitzacions (canviar-ne el sentit), però assegurant-se el cavall guanyador si finalment els independentistes es guanyen el cel.

I mentrestant, a la Meseta central, la pressió dels mitjans comença a virar cap al coll de Pedro Sánchez. Quan fins i tot les portades d’El País i El Mundo són iguals, la cosa va de veres. Les poques ganes de Sánchez de pactar amb Podemos (un pacte que també seria d’altra banda estèril), ha fet que es comenci a plantejar internament el possible relleu del Ken socialista. Mentre els militants segueixen com ovelles els missatges contradictoris de la seva direcció (que si abstenció, que si ‘No’ rotund, que si ara tornaria a convenir l’abstenció…), comencen a aparèixer barons que ja dubten obertament de Sánchez. Amb aquest panorama, el líder del PSOE ha convocat un comitè federal per abordar altre cop la qüestió passat el 25 de setembre.

Espanya sembla anar de pet cap a terceres eleccions i, el pitjor de tot, no hi ha indicis clars que cap de les quatre principals candidatures es plantegi canviar el seu cap de llista després de dues eleccions ja. Insòlit.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut