Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Com queden les fitxes després de la Diada (2)?

|

- Publicitat -

Dos dies després de la manifestació de l’Onze de Setembre i el dia en què Rita Barberá ha estat oficialment imputada, avancem en l’anàlisi de com queden els principals actors polítics catalans just abans d’una tardor d’alta tensió. Si ahir repassàvem el paper de Carles Puigdemont, avui és el torn de la resta del món independentista:

Govern i Junts pel Sí: és hora de ser clars, valents i treballadors. Aquesta tardor cal deixar clar quina serà la fórmula per la qual es portarà la ciutadania a les urnes, alhora que no s’ha de caure e el mateix error de sempre i s’ha de fer de manera coordinada amb la CUP. A més, arriba el moment de no arronsar-se, ja que durant aquest curs s’hauran de prendre diverses decisions que entrin en contradicció amb la legalitat espanyola.

Publicitat

Cal ser intel·ligents i evitar com més processos judicials millor per no allargar el procés, però en els moments claus serà necessària determinació i l’esperit de Carme Forcadell el 2014, amb el seu “president, posi les urnes”. A més, també tocarà arromangar-se i acabar a corre-cuita les estructures d’Estat i la hisenda pròpia, uns compromisos que ja recollia l’acord CiU-ERC de desembre de 2012 i que es van incomplir.

PDC: els ex-convergents han d’acabar de posar ordre al partit, pacificar la relació amb Demòcrates, i apostar de veritat per noves maneres de fer. Si hi ha terceres eleccions, el cap de llista no pot tornar a ser Francesc Homs. De fet, s’ha de reobrir el debat de la llista unitària, però no ha de ser el PDC qui ho faci, sinó esperar que sorgeixi des de la ciutadania i pujar-se al vaixell sense les exigències ni la prepotència d’altres temps.

ERC: els republicans han d’aparcar de manera més clara la calculadora electoral. Oriol Junqueras rarament es refereix al Govern del qual és president quan parla de ‘nosaltres’ en entrevistes, sinó que es refereix a ERC, cosa que descol·loca l’independentisme. Hi ha un govern o en són dos? A més, en uns possibles tercers comicis espanyols, les motivacions per anar a votar dels independentistes seran nul·les, i encara ho seran més si els integrants de Junts pel Sí són contrincants. L’únic al·licient que trauria la gent de casa seria tornar a fer una escenificació d’unitat. Ja és sabut que ERC està per davant del PDC, no fa falta tornar a fer tremolar l’aliança per tercera vegada en un any. D’altra banda, és important que intentin arrossegar els ‘comuns’ a l’independentisme, però sense que es baixi el vaixell el PDC.

CUP: els anticapitalistes han de continuar pressionant el Govern perquè continuï i no es desviï del seu camí. A més, faran bé d’intentar aconseguir uns pressupostos com més socials millor, ja que com més populars siguin, més ben vist estarà l’executiu i més opcions hi haurà d’eixamplar l’independentisme. Ara bé, les divergències, discussions i batusses pels números, fora dels focus dels mitjans de comunicació. Pel que fa al debat sobre el RUI o les eleccions constituents, han de defensar la seva posició, però ser realistes i avaluar juntament amb Junts pel Sí si de veritat un referèndum serà viable i reconegut a nivell internacional. En cas contrari, cal assumir-ho i buscar alternativa consensuada. Sense sectarismes. Sense dogmes.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut