Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Un suport dels comuns al RUI no està tan lluny

|

- Publicitat -

Setmana caldejada en la política catalana. I estranyament, no en el si de la sempre fràgil aliança Junts pel Sí – CUP cosa que, tenint en compte que la qüestió de confiança i els pressupostos són a tocar, ja és notícia. En aquest cas és Catalunya Sí que es Pot, qui ha evidenciat unes esquerdes cada vegada més grosses. Com en la vella política, tot sorgeix de les ànsies d’uns i altres d’alimentar l’ego personal i tenir més presència mediàtica. El líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, creu que hauria de tenir més visibilitat en el grup parlamentari, cosa que Lluís Rabell i ICV li neguen. Han sonat tambors de trencament de la coalició, just quan ha de començar la gestació del nou partit Colau.

El líder d’EUiA, Joan Josep Nuet, vol jugar a fer de mediador, però ha reconegut que les divergències s’estenen en el marc ideològic i d’estratègia. Tant ell com Fachin defensarien un apropament al govern Puigdemont –que avui ha patit un lleu accident de trànsit fruit de la roda voladora d’un vehicle que circulava en pel sentit contrari–, plantejant-se fins i tot no votar ‘no’ a la qüestió de confiança. S’agafen a la possibilitat que el procés es torni a centrar en el referèndum pactat amb l’Estat, però alhora també són sabedors que el seu discurs està podrit tenint en compte la força del PP a cada cita amb les urnes que se celebra.

Publicitat

El moviment no és poc important. Es tracta d’imposar la versió més sobiranista del sector dels comuns al grup de Catalunya Sí que es Pot perquè el procés de discussió del nou partit aquesta tardor prengui també la mateixa línia. No s’ha de ser naïf i pensar que hi ha opcions que el moviment que construeix Colau es defineixi com a independentista –sabent que la majoria del seu electorat no ho és– , però tampoc es tracta d’això. Amb un suport a fer peti qui peti un referèndum vinculant sobre el futur de Catalunya, que és de fet la seva promesa electoral original pel 27S, el procés ja en tindria prou. Després cada català votarà segons la seva consciència, no tenint en compte les consignes dels partits polítics. 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut