Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Euskadi decideix què fa amb la Moncloa

|

- Publicitat -

Aquesta nit podria haver-se decidit la governabilitat a Espanya després de les eleccions basques i, en segon pla, gallegues. Tothom estava pendent de veure què passaria a Euskadi, perquè a Galícia la renovació de la majoria absoluta del PP era un secret a veus.

El PNB finalment ha revalidat la victòria electoral amb 29 escons, i podrà triar entre PSOE (9) i PP (9), per conformar majoria de govern. Els auguris diuen que l'opció triada tornarà a ser el PSOE amb el que ja formaven majoria durant la passada legislatura, però la gran qüestió no és aquesta, sinó si aquests resultats serviran per desllorigar la formació de govern a Espanya.

Publicitat

Tant el PSOE com el PP basc segurament gairebé regalaran els seus vots als nacionalistes del PNB, a canvi de sumar els escons de la formació al Congrés. Tanmateix, només la suma de PP, C's i PNB sumaria a Espanya (169). La suma de PSOE, P's i PNB només arribaria als 16, i Sánchez es quedaria a set escons de la majoria absoluta, a una setmana d'un Congrés federal que pot ser clau per empènye'l o bé al 'No' a Rajoy, o bé a defenestrar-lo per col·locar un nou dirigent que regali l'abstenció.

Així que si el PNB no cedeix amb Rajoy, molt probablement ja haurem resolt totes les incògnites que mancaven per certificar que anem a terceres eleccions a Espanya. Qui segurament no triarà, per por i per falta de dignitat com a aliat, és l'opció de l'aliança independentista amb EH Bildu (17, a falta de veure si el vot per correu els dóna el 18è en detriment del PNB, són a menys de 100 vots).

Arnaldo Otegi ha estat molt clar en el seu discurs i ha ofert un pacte per emprendre la Via Catalana al PNB. Els dirigents independentistes han comparegut amb un somriure ampli conscients que, tot i haver perdut quatre escons, s'han mantingut com a segona força tot i la irrupció de Podemos (11), que ha punxat pel que fa a les seves expectatives, la qual cosa es reflectia en les seves cares. Podemos, però, que amb la plataforma 'En Marea', sí que han assolit la segona força a Galícia (14) han superat en vots al PSOE gallec (14), i al BNG (6). La majoria del PP ha estat però, aclaparadora (41).

Tothom diu que a Euskadi el PNB ha triat la via Unió enlloc de la CDC (o PDC). A Catalunya hem decidit que la via Duran i Lleida no era útil per deslliurar-nos del jou espanyol, però és que a Euskadi viuen amb el privilegi del Concert Econòmic, i la situació i el context és diferent. Segurament posar en qüestió el Concert Econòmic, com ha fet Ciudadanos, els ha liquidat a Euskadi, i també a Galícia, on Feijóo no accepta la competència de marques blanques. El partit de Rivera es comença a desinflar poc a poc, al mateix temps que venen dues setmanes decisives per definir la governabilitat a Espanya… I a Catalunya.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut