Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Puigdemont posa sobre la taula l’horitzó independentista definitiu

|

- Publicitat -

Es nota que és periodista, es nota que és un comunicador nat, perquè mai cap president de la Generalitat havia parlat tan clar. Ni metàfores marineres, ni discursos rococó, ni paraules abrandades però buides de contingut: independència i passos concrets per arribar-hi. Carles Puigdemont ha estat més lúcid que ningú per posar sobre la taula les seves intencions de la manera més hàbil: posant contra les cordes la CUP per assegurar la cohesió interna, els comuns perquè s’uneixin a la causa, i l’Estat per aconseguir votar. I tot, sense ensenyar cartes i mantenint l’actitud de mà estesa de cara a la comunitat internacional. Un discurs rodó.

“O referèndum, o referèndum”. Dues vegades ha repetit aquesta sentència Carles Puigdemont després d’exposar el seu pla: voluntat de pactar un plebiscit amb Madrid fins el juliol de 2017, data en què ha assegurat que les estructures d’Estat estaran a punt. Serà aquell mes quan, si l’inquilí de La Moncloa no ha mogut un dit, accionarà la tecla del referèndum organitzat des de Catalunya. Ni procés participatiu, ni votació consultiva: referèndum vinculant. Demanarà a Oriol Junqueras i Raül Romeva que creïn l’arquitectura per la votació, que en cap cas se celebrarà més tard de la segona quinzena de setembre de l’any vinent. És a dir, d’aquí un any. “O referèndum, o referèndum”. Escac a Espanya. Zugzwang a Espanya.

Publicitat

Aquest dijous la CUP haurà de decidir si Puigdemont mereix la seva confiança, però el que és evident és que la sensació a hores d’ara és que el president sí que ha merescut la confiança de la massa independentista, que torna a il·lusionar-se. I és que el grau de detall que ha donat dels treballs que el seu govern està fent respecte les estructures de l’Estat és molt gran: preparen el reconeixement internacional, l’adaptació del nou país al milers de tractats internacionals, l’adhesió del nou país a organitzacions internacionals, i el control de comunicacions, seguretat, justícia, energia, seguretat social, infraestructures, agricultura o pesca.

El Govern té previst fer la seva part de la feina i deixarà a mans dels ciutadans la decisió d’executar la independència. Només falta una peça per encaixar, la més rebel: la CUP. Puigdemont ha avisat que si els anticapitalistes no tenen intenció de votar els pressupostos de 2017, no fa falta que li donin suport aquest dijous. Així, ha afirmat que si no hi ha números, convocarà eleccions automàticament. Ara bé, en declaracions posteriors al discurs, Anna Gabriel s’ha mostrat molt en la línia de totes les paraules del president. Tenen una revolució a tocar, i ho saben. Però tenen una estabilitat equivalent a un adolescent, la mantindran durant un any?

La jugada, a més, és encara més perfecta, ja que els comuns també se senten interpel·lats. Fins el juliol de l’any vinent, el discurs del Govern serà idèntic al de Catalunya Sí que es Pot i al d’En Comú Podem: el referèndum pactat. El rebutjaran? Puigdemont ha deixat el seu discurs opositor buit de contingut, així que tindran molt difícil no tornar-se a pujar al vaixell. Això sí, seguint les regles del capità. El camí a Ítaca ja està fixat. L’últim horitzó independentista ja s’albira des d’avui. La pilota és ara sobre la taula de l’Estat, que continua immers en una convulsió també inèdita. I aquesta tarda, amb l’explosió del PSOE simultània a les paraules del president, encara més. 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut