Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Quant trigaran a cedir els socialistes catalans?

|

- Publicitat -

L’escenari és desolador. El dia després que l’Espanya de sempre s’imposés a la força al Comitè Federal del PSOE, la idea que Mariano Rajoy podrà aconseguir la reelecció com a president d’Espanya ruboritza qualsevol elector d’esquerres amb dos dits de front, però és més probable que mai. Encara s’ha de materialitzar la investidura, però ara, amb un buit de poder al partit, tot és més fàcil. Com ahir deia l’Oriol, aquesta decisió podria ser una de les que més lamenti l’Estat espanyol d’aquí un temps: Mariano Rajoy president és sinònim de Catalunya independent per la via unilateral –si la ciutadania així ho vol.

Amb tot, els socialistes catalans, amb Miquel Iceta i Núria Parlon en plena campanya per les primàries que se celebraran d’aquí a quinze dies, diuen que la dimissió de Pedro Sánchez no implica necessàriament l’abstenció en la investidura del líder popular. Desacreditats, minoritzats, expulsats de la direcció… El PSC pinta menys que mai al socialisme espanyol, però els dos candidats a liderar-lo pretenen fer creure, una vegada més, que seran valents. Parlon ha proposat trencar la disciplina de vot amb el PSOE si Ferraz decideix avalar Rajoy, però Àngel Ros ja ha opinat que són declaracions precipitades. Al PSC també n’hi ha, de barons, tot i que en queden ja pocs.

Publicitat

Aquest octubre Catalunya haurà de fer la feina d’apuntalar els pressupostos que han de ser la base de l’any més important de la seva història recent. Tot i això, el sobiranisme tindrà temps de comprar-se una bossa de crispetes per veure com l’Estat cava la seva tomba reelegint el president que ha destrossat el bipartidisme, el pacte constitucional de 1978, i el prestigi i influència d’Espanya a l’estranger. Si és així, el PSC tindrà l’oportunitat d’afrontar el 2017 sense cotilles desfent-se del seu germà gran PSOE. Altrament quedarà emmarcat amb PP, Ciudadanos i bufetejat per Ferraz. Hi haurà algun valent per fer-ho? Algú recorda l’última vegada que el PSC va ser valent i va apostar per un contundent cop de timó? 
 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut