Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El bloc independentista acorda i concreta el darrer pas del Procés

|

- Publicitat -

El referèndum serà “a molt estirar” el setembre de 2017. Junts pel Sí i la CUP han arribat al terme mig, i han acordat una resolució que serà una pauta ben clara cap a la independència. El bloc independentista votarà demà a favor de crear una comissió que vetlli per la organització del referèndum i la seva celebració, “independentment” del que consideri l’Estat espanyol. Així, si el resultat de la votació, que es pretén vinculant com ja saben, és favorable als independentistes, tots dos partits han pactat celebrar eleccions constituents sis mesos després. Així, Catalunya se la juga a una sola carta, perquè no se sap què passaria en cas contrari. L’independentisme se la jugarà finalment a un sol moviment, després d’un procés d’acumulació de forces que buscarà el pacte amb l’Estat fins el darrer moment.
 

Un referèndum pactat, sense pregunta ni data concreta, és la proposta alternativa que oferirà demà CSQEP. Els ‘comuns’ han estat convidats a sumar-se al pacte pel referèndum vinculant organitzat des de Catalunya, i a la via unilateral si Espanya el denega –com tothom sap que passarà. La CUP, a més ho ha fet tirant d’hemeroteca i deixant les seves vergonyes al descobert. El 2013, Iniciativa per Catalunya i EUiA defensaven la organització del referèndum encara que l’Estat espanyol el negués. Poc es devien esperar que aquell escenari es produiria, sobretot perquè potser els era difícil imaginar que CiU –sobretot CDC- emprendria una via tan revolucionària. Cal suposar que es devien pensar que CDC faria marxa enrere i tornaria a la seva zona de confort autonomista. I, malgrat el 9N podria haver estat aquest referèndum desobedient, seguir aquesta revolució es va fer massa feixuga per ICV-EUiA, i van preferir deixar-se fer l’abraçada de l’ós per Podemos. L’aliança independentista ha esmerçat esforços per convèncer-los i apropar-los a l’autodeterminació. No en va, Junts pel Sí segurament hi pactarà una resolució per demanar per darrera vegada permís a l’Estat, mentre per altra banda prepara el camí per quan Espanya digui ‘No’, una diferència ben substancial amb el 9N. Espanya va dir ‘No’ i el bloc sobiranista no va saber què fer exactament, i tothom sabia també que Espanya diria ‘No’. Va arribar la trencadissa i el llarg camí que hem sofert fins avui.
 

Publicitat

L’independentisme allarga la mà a l’esquerra espanyola representada pels ‘comuns’ a Catalunya, però sense ser tant càndids com anteriorment. La poca concreció de CSQEP ja no té cabuda en aquest moment històric, i la CUP, que ha estat un veritable fuet, els ho ha tornat a recordar: “Ara ens entretindrem a esperar un referèndum pactat?” ha dit Albert Botran. “Ara que les condicions són madures, no podem deixar que es podreixin”. Pels anticapitalistes, queda molt clar que cal superar el “fals debat del referèndum pactat” i és per això que segurament no votaran a favor de la resolució dels liles, que tornen a quedar en terra de ningú. Els comuns encara tenen molta feina a fer: Fachín s’ha esforçat a dir que s’ha de dotar de contingut social i econòmic el ‘dret a decidir’, al mateix temps que Puigdemont els reclamava que obrissin els ulls. El president també ha convidat als liles a donar suport als propers pressupostos, l’única manera per intentar revertir algunes de les retallades i caminar així cap a l’Estat propi, la via per poder retenir els recursos econòmics que generem i que marxen i no tornen per desenvolupar totes les polítiques socials que després els recriminen que no es fan.
 

Pel que fa a la resta de partits, no hi ha cap novetat en el front. El bloc unionista segueix pendent de la formació de govern a l’Estat espanyol. El president de la gestora del PSOE segueix virant el partit cap a l’abstenció a la investidura de Mariano Rajoy, i avui s’ha refermat amb la voluntat que sigui el comitè federal qui decideixi sobre aquest aspecte, i que sobretot no hi haurà llibertat de vot. El president de la gestora, afí a Susana Díaz, ha posat l’accent en què Pedro Sánchez acatarà el que decideixi aquest òrgan, i si ha de votar abstenció a Rajoy ho farà. En quina posició queda, doncs, el discurs de Miquel Iceta? I el del referèndum pactat de CSQEP?

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut