Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

I ara, voldrà fer pinya Escòcia amb Catalunya o no?

|

- Publicitat -

Sí, per milionèsima vegada, la judicialització del procés torna a ocupar portades a la premsa. La justícia, i no la política, continua sent l'única resposta que dóna tot un estat democràtic a un problema absolutament polític, que no té ni un pèl de jurídic. Com era d'esperar, el govern espanyol en funcions ha impugnat aquest divendres les dues resolucions sobre el referèndum que l’esforç de tres grups parlamentaris catalans va permetre aprovar la setmana passada. Encara veuen opcions els ‘comuns’ per arribar a un pacte amb l’Estat?

Madrid, 300 dies per fer govern i sumant, però després decisions exprés per passar el rodet sobre el Parlament català. D’altra banda, el jutge ja ha cridat a judici Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega. El president del PDC serà el primer president que s’haurà d’asseure al banc dels acusats de la justícia espanyola des de… Lluís Companys el 1940. La situació està arribant a nivells ridículs, i això que la desobediència real no ha començat.

Publicitat

De fet, la desconnexió està prevista per l’estiu següent, i està previst que durant la segona quinzena del proper setembre hi haurà el referèndum sota legalitat catalana. Una de les grans preocupacions serà si la Unió Europea fa algun gest de reconeixement i, si fins ara ho tenia fàcil per ignorar-ho, a partir de la setmana li serà més complicat: la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha anunciat que la setmana vinent presentarà un projecte de llei per encaminar el país cap al segon referèndum d’independència, amb l’argument que les regles del joc han canviat amb el ‘Brexit’. I què farà Brussel·les? Donar validesa a un i marginar l’altre? Ignorar els dos? Segur que podrà?

La líder escocesa diu que la votació s’ha de fer abans que es consumi el Brexit, un fet que a priori podria esdevenir-se la primavera del 2019. Amb tot, no ha parlat de demanar permís al Regne Unit, però si ho fa, algú creu que Theresa May hi donarà el vist-i-plau, quan el 2014 ja es va celebrar, i tenint en compte tots els maldecaps que té Londres arran precisament d’un referèndum? Ironies de la vida, Edimburg, que sempre havia mirat Catalunya amb la superioritat moral de tenir un acord amb Westminster i que es limitava a aconsellar només seguir el seu camí, ara es pot trobar en una situació similar: la necessitat de fer un referèndum unilateral. Com a mínim voldran fer pinya de cara a Europa? 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut