Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Quan trencarem realment amb el franquisme?

|

- Publicitat -

Francisco Franco torna a ser el nom que encapçala més titulars aquest dimarts. I no, no som a l'any 1960 ni és 20N. El franquisme torna a ser motiu de debat a causa de la desafortunada exposició que ha organitzat l'Ajuntament de Barcelona amb estàtua eqüestre del dictador inclosa. En 24 hores, ja registra graffitis, restes d'ous i altres restes orgàniques i fins i tot una nina inflable ha trotar el cavall de Franco davant del decapitat dictador. El rebombori és tan gran que els organitzadors del pregó de la Mercè alternatiu ja han dit que es mobilitzaran cada setmana fins que aconsegueixin retirar les estàtues. Mentrestant, la Fundación Nacional Francisco Franco també han tret el cap per dir que denunciaran el consistori per no haver conservat prou bé l'efígie.

Un xou en tota regla, fruit de la política de postureig de l'executiu dels 'comuns'. El rerefons de tot plegat, però, és el pitjor. Colau i Pisarello consideren l'exposició una bona manera de contextualitzar la dictadura. Quaranta anys després, encara s'ha de fer? Els quedava algun dubte als alemanys de què suposava Adolf Hitler l'any 1985? S'han de suposar bones intencions als de Barcelona en Comú -tot i que amb desencert en l'execució-, però el 'quid' de la qüestió és la Transició de nou. La maleïda Transició que no va suposar un final del franquisme i tot el que suposava, sinó només un punt i seguit. Cap trencament.

Publicitat

És per això que aquest dimecres el Parlament de Catalunya votarà una proposició de llei que anul·li els judicis sumaríssims dels consells de guerra franquistes, entre els quals els de Companys. Sí, en quaranta anys l'Estat no ho ha fet, encara que sembli mentida. La cambra catalana intentarà així fer el trencament respecte el règim feixista que l'Estat encara no ha fet i, de rebot, farà un pas més amb l'altre trencament: el de la sobirania espanyola sobre Catalunya. El Principat ignora passar per l'Estat per demanar l'anul·lació i tira pel dret. S'ha acabat la paciència en aquest sentit i aviat s'acabarà la paciència d'esperar una modernització d'Espanya. Setembre de 2017 és la data clau.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut