Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

L’independentisme està guanyant la batalla del relat a l’exterior

|

- Publicitat -

La investidura de Rajoy ha portat el ressò de la premsa internacional, que destaca la fragilitat amb què neix. A més, moltes anàlisis dels reptes que li espera al nou executiu espanyol destaquen el procés en un apartat sencer. És evident, tothom interpreta l'independentisme com un dels maldecaps del mandat. A més, bona part dels articles ja incorporen el setembre de 2017 com un mes clau: el del referèndum anunciat per Puigdemont. I és que la feina per la internacionalització que està fent tant el president, com la conselleria d'Exteriors i Diplocat en les últimes setmanes és ingent.

La visita del president a París fa unes setmanes va resultar en una conferència multitudinària a una universitat i diverses entrevistes. La més important, a France 24, el canal francòfon potser més internacional del món, on va posar en evidència que a Espanya, “per facilitar el vot als ciutadans, ens exposem a problemes penals”. En el mateix sentit, ha indicat que “per exercir la democràcia, s’està en perill”.  

Publicitat

I quina és la victòria catalana? Fa uns anys no se li hauria donat la veu a Puigdemont, mentre que ara no només se li fan entrevistes, sinó que l’entrevistadora de France 24 diu que “Espanya s’enfonsa en la crisi política”. L’annus horribilis de Madrid ha arruïnat la credibilitat del seu govern i la seva capacitat d’influència en el relat a l’exterior cada vegada és menor. L’independentisme està guanyant la batalla del relat.

Raül Romeva i el Diplocat tampoc cessen la seva activitat. El conseller va visitar els Estats Units i Finlàndia el mes passat, amb sengles reunions discretes i entrevistes a mitjans de comunicació. Al seu torn, l’òrgan de diplomàcia pública de Catalunya tampoc s’atura. L’equip de Margallo està desbordat, i la desesperació ja comença a passar-los factura.

En un acte acadèmic de Diplocat a Brussel·les, una funcionària de l’ambaixada espanyola a Bèlgica va anar a sabotejar-lo. Fent veure que era una estudiant, va aprofitar el torn de preguntes per fer una intervenció carregant a tort i a dret. Com més parlava, més estranya era la seva intervenció, fins que al final les interrupcions d’un moderador belga irritat per la pixada fora de test que estava presenciant van fer desemmascarar-la. Ella va acabar admetent que parlava en nom de l’ambaixada, així que del saboteig va passar al ridícul. I probablement a l’enemistat dels ponents internacionals presents a la reunió. Mica en mica, l’Estat cava la seva pròpia tomba. 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut