Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El primer pas cap a la República?

|

- Publicitat -

Per primera vegada, i sense baralles públiques, Junts per Sí i la CUP han mostrat l’unitat d’acció que s’espera de dos partits que volen conformar un bloc sòlid cap a la independència. Malgrat que la CUP ha advertit que “aquests no són els nostres pressupostos”, la formació alternativa facilitarà que els comptes que ha preparat el Govern es puguin debatre, amb dos diputats votant ‘Sí’ i la resta (vuit) abstenint-se.
 

A molta gent li ha sobtat que l’òrgan cupaire que s’ha encarregat de decidir sobre aquesta qüestió hagi estat el Consell Polític, una espècie d’executiva que ha estat renovada després de la crisi que va patir la formació després de tombar els darrers pressupostos. La CUP no assegura l’aprovació definitiva d’aquests pressupostos, però no hi posa excessives traves, ja que JxSí s’ha esforçat a mirar d’atendre algunes de les reivindicacions cupaires.
 

Publicitat

La inclusió de partides que permetran la organització del referèndum ha estat un dels cavalls de batalla que la oposició lluitarà per mirar d’impugnar i tombar aquests comptes, com ha advertit Xavier Garcia Albiol. Aquest matí, abans de la deliberació dels anticapitalistes, també havíem sentit al PSC demanar-los que no permetessin que uns comptes “sense contingut social” tiressin endavant. Fa molta gràcia que el PSC demani això quan la seva formació homònima a Espanya ha fet president a un Mariano Rajoy que haurà de fer ajustos per més de 7.700 milions. Qui pagarà els plats trencats d’això?
 

En qualsevol dels casos, l’actitud dels dos grups independentistes, malgrat les diferències ideològiques entre ERC i CUP i l’antiga Convergència, és la correcta i convenient per a superar aquesta situació de post autonomisme i pre independència. Demà, és l’hora que la ciutadania recompensi aquest esforç de discreta negociació i mostri el seu escalf en una congregació que es preveu multitudinària en suport als càrrecs electes assenyalats per la justícia política de l’Estat.

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut