Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Si seguim remant a favor, ho tenim fet

|

- Publicitat -

Mariano Rajoy desitja que el president “Puidemong” vagi a la que l’enredin a la Conferència de Presidents que s’està gestant. El president català ja va anunciar que no tenia sentit anar-hi, com tampoc en tenia cap liderar una reforma econòmica més, perquè el resultat sempre és el mateix. Els barons populars ja s’han alçat i han advertit que no permetran cap privilegi per Catalunya. Així, no podem obtenir un finançament millor i, a més, tampoc ens deixen votar. La solució passa, doncs, per la unilateralitat. Aquesta solució és la mateixa que apunta entre línies José Manuel García-Margallo quan aquest matí s’ha queixat de l’estratègia de Soraya Sáenz (la que ara serà la interlocutora amb Catalunya) de judicialitzar la política; “esto nos va a llevar a un choque de trenes”.  
 

El poble català ja va exemplificar ahir què passarà si aquest camí de la judicialització continua: mobilització i independència. Cal dir que avui hem de sumar el cas de Francesc Ribera, “Titot” -el regidor de Berga i cantant de Brams- als càrrecs electes assenyalats per la justícia espanyola. Titot ha estat citat a declarar demà als jutjats de Berga pel mateix que la seva companya Montserrat Venturós, i ja ha avisat que no hi anirà. Veurem que passa els propers dies.
 

Publicitat

Des de més lluny, l’eurodiputat Javi López del PSC ha reivindicat el federalisme sota aquesta amenaça de ruptura: “Nosaltres enviem aquest missatge: si no cabem dins d’un projecte federal, es fa difícil defensar que Catalunya cap dins d’Espanya”. López defensa que el PSC és imprescindible per evitar arribar al punt de no-retorn, i aposta per un referèndum no d’independència. Als socialistes els costa entendre que la gent vol votar per la independència, i negar això no dilatarà la culminació del Procés, perquè ara tot depèn de l’acord intern entre l’independentisme.
 

Finalment hem vist les dades del sondeig anual que realitza l’Institut de Ciències Polítiques i Socials de la UAB. A nosaltres no ens sorprèn que 2 de cada 3 votants de JxSí diguin que volen que el Procés acabi amb la independència, però creuen que no passarà. Forma part del nostre caràcter, i després d’anys de turbulències internes és normal. El 43,8% de catalans apostarien pel “Sí” a la independència en un referèndum, per un 33,6% de “No”, un 16,7% d’abstenció i un 5% de NS/NC. Netejades les dades, el “Sí” guanyaria amb un aproximadament 55% dels suports. Gabriel Rufián seria el polític més ben valorat, amb la millor nota provinent de la CUP (l’enquesta no diferencia entre ERC i PDECat).

Article escrit  per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut