Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El tron espanyol tremola

|

- Publicitat -

Com si fóssim als 'avorrits' anys 90, el rei d'Espanya ha seguit la tradició i ha fet el discurs que inaugura de manera solemne la legislatura al Congrés. Com si res estigués passant al seu estat. La crisi en la qual Espanya està submergida, no només territorial, econòmica o social, sinó també de valors, cada vegada s'apropa més a la de 1898. I Felip VI, encara que ho faci veure, no se'n salva. Aquest dijous fins a 94 diputats de 350 l'han desafiat deixant-lo plantat, no aplaudint-lo, no aixecant-se per 'honorar' l'himne espanyol o fins i tot mostrant una bandera republicana a l'hemicicle en ple discurs.
 

La cadira de Felip VI al tron espanyol no està, ni molt menys, assegurada. Les seves filles, Elionor i Sofia, seien avui als espais que sol ocupar la mesa amb l'esquena tan recte com humanament és possible i es posaven dempeus d'una manera més ferma del que la física permet per nenes de deu anys. Porten des del primer minut de vida absorbint protocol com si fos una religió, assumint que seran reina i germana de reina en unes dècades. Quan Elionor va néixer, el 2005, això era claríssim. Ara… Qui ho pot garantir?
 

Publicitat

La progressió potser serà lenta, massa per a Catalunya, però podria fructificar. A les eleccions hi ha un tap generacional monumental, què passarà quan ja no hi sigui? A Catalunya, però, no n'hi ha, de tap, ja que totes les franges d'edat registren unes taxes d'independentisme properes al 50% segons l'últim CEO. És per això que no caldrà esperar tant. Elionor, Sofia o fins i tot Felip podria ser que poguessin regnar sobre l'Estat espanyol tot el temps que vulguin si se'n surten… Però el que és segur és que estan a un pas de perdre com a mínim un bocí al nord-est del 'cortijo' que ara controlen.

 

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut