Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

Castro dóna pas al segle XXI

|

- Publicitat -

Amb una escenografia i un to marcadament proper al que va utilitzar Carlos Arias Navarro, president del govern espanyol el 1975, Raúl Castro ha comparegut avui per anunciar la mort d’un dictador, el seu germà Fidel Castro, a l’edat de 90 anys. Raúl Castro ha parlat del “fundador de la revolución cubana” per referir-s’hi, un apunt que ens sorprèn: la revolució que es funda, té la voluntat de fer-se o d’institucionalitzar-se?
 

Aquesta potser és una de les preguntes clau que planteja una de les figures absolutament més transcendentals per entendre el món del segle XX. Fidel Castro explica els episodis de més tensió de la Guerra Freda entre els Estats Units i l’Unió Soviètica, i també la influència i la inspiració en els diversos moviments de l’esquerra centre i llatinoamericana. L’adscripció a l’esquerra d’aquest personatge, que va acabar amb la dictadura proamericana de Fulgencio Bastista, ha dividit des de sempre l’opinió global. Es pot ser un dictador, encara que es sigui d’esquerres? La resposta la trobem en les reiterades censures a la llibertat que ha viscut Cuba durant aquests anys, i l’alineament estratègic amb l’URSS més restrictiva.
 

Publicitat

Avui molta gent s’ha plantejat l’eterna dicotomia a través de les alabances que s’han fet des de Catalunya (preferentment des de sectors més vinculats a les esquerres, com ara la CUP), i els comentaris més crítics (des d’alguns sectors de l’esquerra i sobretot centre i dretans). El president Puigdemont ha estat més neutre i ha desitjat que Cuba pugui assolir el futur que decideixin els seus ciutadans. No hi ha cap dubte però que Fidel Castro, sigui de la manera que sigui, passarà als llibres d’història. Poc a poc, el segle XX acaba de deixar el seu testimoni als pobles i les Nacions que, de manera més pacífica i aprenent dels errors del passat, protagonitzarem les revolucions i els canvis que provocarem a la història del segle XXI.

 

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut