Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

No serà fàcil, però tindrem pressupostos

|

- Publicitat -

Catalunya es juga el darrer ‘matchball’ abans de l’embat final a partir d’aquest dimarts. Oriol Junqueras ha presentat els nous pressupostos, que segons ell són els més socials de la història perquè aporten un 74,7% de la despesa a partides socials. Sanitat, educació, territori i el departament de treball, afers socials i família reben bons increments en la dotació econòmica respecte als números de 2015, els últims aprovats.

A més, el conseller d’Economia aposta de manera clara per les partides independentistes que poden seduir la CUP, com ara la del referèndum. Mitjançant una partida de 5,8 milions d’euros per a processos electorals i una disposició addicional on s’apunta que es dotarà el plebiscit de tots els recursos necessaris, queda clara la intenció de Junqueras i els anticapitalistes la compren. Si aquestes fórmules anessin al TC, encara hi hauria diners mitjançant el fons de contingències –el pla B que suposadament el govern té al cap—, és a dir que els recursos i les intencions són clares. Fins i tot el PP ha dit que és absurd intentar rastrejar d’on sortiran 5 milions d’un pressupost de 24.000.

Publicitat

Aquest punt i d’altres, com l’augment espectacular de despesa prevista en l’Agència Tributària de Catalunya –que pretén tancar l’any vinent amb 800 treballadors— o l’increment també en Exteriors haurien d’acabar de convèncer la CUP. No obstant això, Eulàlia Reguant no ho ha assegurat en la seva compareixença avui, ja que els tipus d’IRPF per les rendes altes no es mouen i les grans fortunes no surten prou perjudicades dels impostos que s’han creat o modificat.

Amb tot, quina alternativa els queda? Negar-s’hi de nou, tot tirant per la borda la possibilitat real de fer un referèndum i de culminar el procés? Oriol Junqueras els ha acorralat amb aquesta proposta, els ha posat contra l’espasa i la paret perquè una altra negativa representaria renunciar per complet a qualsevol de les dues revolucions que defensen. I amb aquests números, com a mínim s’hi aproparien una mica en els dos casos. Això sí, Catalunya Sí que es Pot ja ha anunciat una esmena a la totalitat. I, de rebot, sí que renunciaria tant al seu sobiranisme sui generis com a la seva necessitat de fer més despesa social que amb el govern Mas. I no cal recordar que si no hi ha pressupostos, els números de Mas s’allarguen un any més.

Article escrit  per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut