Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Inhabilitació de Forcadell = DUI

|

- Publicitat -

La d’aquest divendres ha estat una jornada que potser es recordarà o bé com una de les tantes que van fer aixecar part de l’independentisme del sofà, o bé com el germen d’una posterior detonació descontrolada del procés català. I això, en bona part, està a les mans de l’Estat espanyol. Carme Forcadell ha començat el seu procés judicial com a acusada per desobediència declarant davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Del final d’aquest procés en pot dependre el desenllaç de tot l’altre procés. El de debò.

La presidenta del Parlament de Catalunya ha comparegut aquest matí acompanyada de centenars de ciutadans i càrrecs electes que, en un dia laborable i a primera hora del matí, han fet l’esforç de concentrar-se per donar-li suport a les portes del jutjat. A la sortida, la pròpia Forcadell ha explicat que ha etzibat a la instructora del cas: “Cap tribunal pot impedir que en el Parlament es debati sobre la independència de Catalunya”. A més, en els 37 minuts que ha durat la declaració, li ha dit que el dia de la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent estava actuant d’acord amb les seves funcions.

Publicitat

Què en pensa l’expresidenta de l’ANC de la potencial inhabilitació? No ho ha dit. És prudent, no dóna pistes o és que al final es farà enrere i no desobeirà si la fan fora del càrrec? Amb tot, Puigdemont ho ha insinuat, i veus com Xavier Trias han exigit explícitament que es mantingui en la presidència del Parlament fins que “vingui la Guardia Civil i la tregui”. Tot i la certa cautela dels qui remenen les cireres, tot apunta a que una inhabilitació pot avançar-ho tot.

Hi ha una remor que diu que això seria un motiu d’avançament de referèndum. I, abans del referèndum, hi ha d’haver una DUI, com a mínim per fer-lo –i aturar-ho tot si sortís el ‘no’ a la independència—. Pot ser la metxa que ho encengui tot. Però també pot ser una carta que es guardi Espanya per si mai l’ha d’utilitzar. Seria increïble que el TSJC resolgués el cas tan ràpid, però sumat als possibles recursos al Suprem i al TC, és difícil de creure que el procés pugui acabar abans de l’esperat setembre de 2017. 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut