Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Ai, la verborrea convergent…

|

- Publicitat -

La disbauxa de declaracions i soroll a la premsa continua sent un problema que el procés és incapaç de solucionar. Aquest divendres n’hem tingut una altra prova, amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, que ha reconegut que “el referèndum potser no es podrà fer, hem de ser realistes”. El comentari ha generat una reacció d’un Oriol Junqueras oportunista, que ha declarat que “nosaltres sí que estem convençuts que farem el referèndum”. Tot torna a trontollar mentre l’Estat es frega les mans. La clau és, com sempre, esperar a les divergències i els dubtes entre independentistes, que no n’aprenen.

Neus Munté i Carles Puigdemont ja han sortit al pas dient que estan treballant clarament perquè es pugui fer el referèndum, tot i les dificultats. Fins i tot, el president de la Generalitat ja ha enviat una carta de convocatòria formal a tots els ‘convidats’ per la cimera del 23 de desembre, on proposa crear un Pacte Nacional pel Referèndum, que deixi enrere el del Dret a Decidir. El cop d’efecte para el cop, però el mal ja està fet i els dubtes sobre el compromís absolut de tothom pel plebiscit continuen instal·lats en l’ambient. I tot, el dia que el PDECat ha presentat la seva nova imatge, una mena d’estrella blanca sota fons blau. Molt independentista tot plegat, però és clar, la credibilitat sempre està en dubte…

Publicitat

És evident que el referèndum és molt complicat, i des d’aquest espai apostàvem per a no fer-lo abans d’una declaració d’independència –que podrien ser les lleis de transitorietat—, ja que els riscos d’un nou 9N eren majúsculs. Amb tot, Puigdemont va fer el pas, auspiciat pel Govern, Junts pel Sí i la CUP, i ara no hi ha marxa enrere. No hi pot haver cap motiu per no celebrar el referèndum que no estigui relacionat amb que Espanya ha pres una mesura de força. És a dir, que ha començat a inhabilitar o detenir dirigents de primera línia o ha portat la Guardia Civil.

El problema de les contradiccions amb la legalitat espanyola ja els sabíem abans de fer la promesa de fer un referèndum vinculant, així que tothom pressuposa que s’assumeix que es transgredirà la legalitat espanyola. I, és clar, que això no s’aturarà pas excepte per un motiu de FORÇA major. 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut