Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Empatx de judicialització… convenient?

|

- Publicitat -

Després de vuit anys i mig d'espera, avui ha començat el judici pel cas Palau. Fèlix Millet i Jordi Montull per fi s'han assegut al banc dels acusats juntament amb la filla del segon, Gemma, i l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, entre d'altres. Les penes pels dos grans protagonistes pugen a 27 anys de presó. Tot plegat, enmig de rumors que apunten que Montull podria estar negociant amb la fiscalia una rebaixa de la pena de la seva filla a canvi que ell doni detalls sobre les presumptes comissions a CDC.

L'inici de l'esperat judici arriba el mateix dia que s'acaba el de Francesc Homs pel 9N. El líder del PDeCAT a Madrid ha fet ús de l'última paraula per advertir de la contestació social que comportarà una sentència condemnatòria i per assegurar que el referèndum se celebrarà. Mentrestant, el fiscal es refermava en la sol·licitud d'una pena de nou anys. El més calent és a l'aigüera. Aquesta setmana també hem sabut que el TSJC ha admès a tràmit la segona querella contra Carme Forcadell, i amb tota seguretat no trigarà massa a engegar aquest nou procés judicial.

Publicitat

Les sentències de Homs, Mas i companyia, així com les novetats sobre les causes de la presidenta del Parlament, encara trigaran pel cap baix un parell de mesos a generar novetats. En aquest impàs, el cas Palau animarà la festa, ja que durarà fins a finals de juny i potser traurà a la llum velles ombres convergents. Cal patir pel procés? No, ja que hi ha incomptables casos del 3% sobre la taula, els Pujol no han pogut caure més avall i el cas Palau fa vuit anys que el coneixem.

Així, com que la presumpció d’innocència brilla per la seva absència en la nostra societat, l’opinió pública ja ha fet els seus judicis paral·lels –també a la credibilitat de la justícia espanyola. Tant és així que el PDeCAT sembla ser que caurà en picat a les properes eleccions. Però, després de cinc anys de procés, una cosa és clara: tot el que el soroll judicial podia fer baixar l’independentisme, ja ho ha aconseguit, però des de 2015 no baixa en les enquestes i continua oscil·lant entre el 45% i el 50% dels vots. La judicialització del debat empatxa, i això sembla que acaba de començar. Entretant, però, potser el govern català està aprofitant que no estan a l’ull de l’huracà per començar a fer realitat els ‘somnis’ de Santi Vidal. No trigarem massa a descobrir-ho. 

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut