Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Les orelles del llop, al descobert!

|

- Publicitat -

La mesa del Parlament ha admès a tràmit la proposta de modificació del reglament de la pròpia cambra tot i la pressió asfixiant de l'oposició. El fet ha desencadenat una nova ofensiva dels partits unionistes i la megafonia de la 'caverna' també comença a fer la feina. En aquest cas, a les crítiques per “degradar les institucions” i les insinuacions de mesures antidemocràtiques s'ha unit aquesta vegada Catalunya Sí que es Pot, en una continuació de 'l'estratègia de la flor': arrenquen un pètal cap a la plena sobirania, i de sobte n'arrenquen un altre cap a la 'unidad de España'. I així successivament.

En qualsevol cas, molts comentaris a Twitter, que precedeixen els opinadors 'oficials' de demà, ja demanen impacientment l'article 155 davant el “cop d'estat” suposadament en marxa. El PP continua dient que ho aturarà tot, però a alguns els sembla poc, que s'enviï tot al TC. És clar, després de cinc anys amb l'única resposta en les sentències de l'Alt Tribunal, tothom veu que no han aconseguit aturar res. I que l'actual govern català va totalment disparat cap al referèndum. Fins i tot saltant-se el TC.

Publicitat

Alguns estan veient les orelles al llop, finalment s'estan començant a creure que això va de debò i que únicament amb providències de jutges casposos això no se soluciona. I que si no se'ls para els peus, continuaran fent passos fins que, sense voler, declararan la independència al Parlament! Amb tota probabilitat, el govern espanyol està entre els qui se n'han adonat, encara que no ho sembli.

D'altra banda, hi ha hagut una petita revifalla amb la qüestió dels pressupostos. El Consell de Garanties Estatutàries ha recomanat no incloure la partida del referèndum, i l'oposició ja diu que, per variar, portarà els comptes també al TC si el govern no anul·la aquesta disposició. Junts pel Sí ha de decidir si ho deixa tot igual, com ja li ha exigit la CUP, o treu la partida per tal de no postergar-ne més l'aprovació.

És evident que, amb els obstacles de l'Estat, l'aprovació de la llei que ha de regular el referèndum (la de transitorietat) i la convocatòria del propi plebiscit no tindran el recorregut jurídic més transparent i recomanable en condicions normals. Però està més que justificat el cert secretisme i la voluntat de reduir els terminis per evitar el TC. És que han deixat alguna alternativa?

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut