Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Dia d’especulacions inevitables sobre els secrets més ben guardats

|

- Publicitat -

Oriol Junqueras ha evitat avui per terra, mar i aire fer especulacions sobre els propers mesos del procés tot i les insistents preguntes del periodista Jordi Basté durant una entrevista a RAC1. El vicepresident del Govern no ha donat detalls sobre el referèndum i s'ha limitat a afirmar que està “encarrilat”. Sí que ha especulat sobre quina serà la resposta de l'Estat a tot plegat i en aquest sentit ha esmentat la possibilitat de l'aplicació de l'article 155 (suspensió de l'autonomia) o el 116 (estat d'alarma, excepció o setge). En cas de declaració de l'estat de setge, ha reconegut que seria “difícil” organitzar la votació.

En el terreny de les especulacions, també ha dit que si se celebra el referèndum (ell s'ha mostrat convençut) i guanya el Sí, s'haurà d'obrir una negociació amb Madrid que podria acabar als tribunals internacionals de l'Haia. Ara bé, una cosa si que l'ha dit sense vacil·lar: a curt termini no hi haurà eleccions al Parlament. A més, segons ell, el govern de la Generalitat en ple serà qui signi la convocatòria del plebiscit.

Publicitat

Les dues informacions combinades són un intent de un cop de porta a diversos rumors: un, que apunta a una estratègia subterrània d'ERC de fer fracassar el referèndum, forçar eleccions i guanyar-les. I l'altre, una maniobra del PDeCAT per fer signar la convocatòria només a Junqueras, tot provocant que l'inhabilitin i que no es pugui presentar a uns futurs comicis. Teories de la conspiració que, inevitablement, continuaran en el futur. Hi ha molts interessos creuats perquè així sigui.

Les especulacions, però, no acaben aquí: l'ANC ha fet pública la proposta de full de ruta per als propers mesos que sotmetrà als seus socis de cara a l'assemblea anual de l'entitat. I el text és una especulació en si mateix, ja que exigeix el referèndum però sap que no tot és tan fàcil i reconeix tres escenaris possibles.

El primer, aprovar la llei de transitorietat, convocar el referèndum, guanyar-lo i negociar amb Espanya els termes de la secessió. Ideal, però improbable.

El segon, bloqueig espanyol abans d'aprovar la llei de transitorietat i veto per la força al referèndum per via d'inhabilitacions o suspensió de competències. En aquest supòsit, l'ANC exigiria que el Parlament (o l'Assemblea de Càrrecs Electes, si la cambra catalana també caigués a mans de Rajoy) declarés la independència.

El tercer escenari és una variant del mateix però amb l'Estat actuant quan ja s'hagi aprovat la llei de transitorietat. En aquest cas, l'Assemblea defensarà que Catalunya ja pot actuar com a estat independent perquè ja tindrà aprovada la llei fundacional.

I mentre el soroll, les especulacions i les elucubracions continuen donant voltes, el Parlament de Catalunya continua fent passos per poder aprovar la clau de volta: la llei de transitorietat. La mesa de la cambra va decidir ahir permetre que demà es constitueixi la comissió que ha de permetre fer la reforma del reglament del Parlament. I, amb aquesta mesura, s'ha de poder votar la llei de transitorietat en un dia. Tot, per evitar l'escenari 2 de l'ANC. Sens dubte, el més explosiu i perillós de tots.

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut